Ontwerper Starck en erven-Jobs bakkeleien om een paar miljoen

VAN ONZE VERSLAGGEVER en WOUTER KEUNING

AMSTERDAM - Het luxueuze motorjacht van wijlen Apple-oprichter Steve Jobs ligt aan de ketting in de Amsterdamse haven. Woensdag liet de Franse ontwerper Philippe Starck beslag leggen op het schip. Hij stelt dat hij nog ruim 3 miljoen euro tegoed heeft voor zijn werkzaamheden.

De Rotterdamse advocaat Roelant Klaassen, die namens Starcks bedrijf Ubik optreedt, bevestigde vrijdag berichtgeving daarover in Het Financieele Dagblad. Starck en Jobs ontwierpen het 78 meter lange aluminium schip samen. Ze kwamen een paar jaar geleden mondeling overeen dat de Fransman voor zijn werk 6 procent van het bouwbudget zou ontvangen. Bij een geschatte 150 miljoen euro zou dat neerkomen op een gage van 9 miljoen.

Volgens de erven van Jobs kostte de bouw van het schip uiteindelijk 'slechts' 105 miljoen euro. Daarom maakten zij maar 6 miljoen euro over aan Starck. De ontwerper stuurde daarop meermaals een factuur voor de resterende 3 miljoen. Toen een reactie uitbleef, schakelde hij een advocaat in.

Klaassen: 'Uit de stukken die ik heb gezien, blijkt dat de twee een goede relatie hadden. Het lijkt er bovendien op dat het schip voor Jobs een soort bevestiging van zijn bestaan was. In zo'n geval doet geld er niet toe en leg je dingen ook niet uitgebreid vast op papier.'

De advocaat verwacht dat het conflict niet zal uitdraaien op eindeloze rechtszaken. 'Zoals het er nu naar uitziet, krijgen we op korte termijn een bankgarantie van 3.450.000 euro. Dan kan het beslag eraf en mag het schip weer varen. Ik denk dat het jacht rond de jaarwisseling koers zet naar de westkust van de Verenigde Staten.' Onderling moeten de partijen nog wel uitmaken hoeveel geld Starck nog krijgt. Dat kan via een schikking of een kort geding.

Het schip van Jobs, dat de naam Venus draagt, werd twee maanden geleden te water gelaten door de Aalsmeerse scheepsbouwer Koninklijke De Vries. Dat was ruim een jaar na het overlijden van de Apple-oprichter. De Haagse advocaat Gérard Moussault, die de erven-Apple bijstaat in de kwestie, wilde gisteren geen commentaar geven op de zaak.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden