Ontwerp EU-akkoord bevat schets Europees asielbeleid

In een nieuwe versie van de ontwerpconclusies waar de Europese ministers van Justitie zich vanmiddag over buigen wordt voorzichtig gesproken over een Europees asielbeleid op langere termijn. De Nederlandse wens is om op termijn asielaanvragen zo veel als mogelijk buiten de Europese buitengrenzen af te handelen.

Migranten arriveren per rubber reddingsboot op het Griekse eiland Lesbos. Beeld epa
Migranten arriveren per rubber reddingsboot op het Griekse eiland Lesbos.Beeld epa

In een vannacht toegevoegde paragraaf in de ontwerptekst staat dat de Europese Raad zich in de toekomst in zal zetten voor een 'geïntegreerde aanpak' van het asielprobleem in de landen van herkomst van asielzoekers. Onderdeel daarvan zouden ook maatregelen zijn om vluchtelingen weer terug te laten keren naar het land van herkomst. De ontwerptekst rept niet van concrete maatregelen, en de ministers van EU-lidstaten moeten zich er vanmiddag nog over uitspreken.

Uit een eerdere versie van de ontwerptekst bleek al dat de EU-lidstaten vandaag naar verwachting akkoord gaan met de herverdeling van 120 duizend asielzoekers die nu nog in Italië, Griekenland en Hongarije zitten. De verdeelsleutel die de Europese Commissie voorstelt met asielquota per land, wordt echter louter 'als de basis voor een akkoord' geaccepteerd, zo blijkt uit de vertrouwelijke ontwerpconclusies.

Of de quota verplichtend of vrijwillig zijn, laat de ontwerptekst in het midden. Daarover moeten de EU-landen begin volgende maand een besluit nemen. De tekst - opgesteld door tijdelijk EU-voorzitter Luxemburg - betitelt de huidige vluchtelingenstroom als een 'uitzonderlijke noodsituatie'.

Lees ook: Fort Europa

Steeds meer vluchtelingen uit oorlogsgebieden als Syrië, Afghanistan, Irak en Eritrea proberen Europa te bereiken. De EU-lidstaten gaan vandaag naar verwachting akkoord met de herverdeling van 120 duizend asielzoekers die nu nog in Italië, Griekenland en Hongarije zitten. Duitsland is ondertussen begonnen met grenscontroles. Lees alles over de vluchtelingencrisis in Europa in ons liveblog vandaag.

Hongarije ligt dwars

De ambassadeurs van de EU-landen bespraken de ontwerptekst zondagavond. Volgens betrokken diplomaten zijn er wijzigingen voorgesteld maar blijft het concept op hoofdlijnen overeind. Hongarije, een van de grootste dwarsliggers bij Brusselse asielquota, zou een akkoord niet blokkeren maar wil er zelf niet aan meedoen.

In het voorstel van de Commissie worden 54 duizend migranten in Hongarije, 50.400 in Griekenland en 15.600 in Italië, verspreid over de andere EU-landen. Nederland zou er 7.214 moeten overnemen. Hoewel Hongarije baat heeft bij het plan, wil het er niets van weten. Volgens premier Orbán willen de migranten niet in zijn land blijven, hij betitelt de 54 duizend die zouden doorreizen als 'fantoomcijfers'. Hongarije stelt voor zijn aandeel van 54 duizend aan Griekenland te geven in ruil voor het afzien van verdere deelname aan het spreidingsplan. Op de quota voor de andere landen heeft dat geen invloed.

Migranten zwaaien vanuit een trein die richting Oostenrijk gaat vanuit Röszke, Hongarije. Beeld reuters
Migranten zwaaien vanuit een trein die richting Oostenrijk gaat vanuit Röszke, Hongarije.Beeld reuters

Lees ook: Undercover bij Syrische vluchtelingen

Volkskrant-correspondent Jan Hunin gaat undercover bij Syrische vluchtelingen in Hongarije. Hij ervaart aan den lijve de erbarmelijke toestanden in een opvangkamp. 'U moet ons begrijpen. Zo dicht bij ons doel willen we niet stranden.' (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden