Ontvoering van een kind, de angst van elke ouder

Ontvoering van hun kind door een vreemde is een angstdroom voor bijna alle ouders. Wetenschappelijk onderzoek bevestigt dat dergelijke kidnappings zelden goed aflopen....

Het type vermissing van Lusanne houdt een aanzienlijk risico in op seksueel misbruik, blijkt uit onderzoek van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) en de Universiteit Utrecht. Bovendien is de kans dat het misbruik wordt gevolgd door moord niet denkbeeldig.

Andere motieven voor dergelijke ontvoeringen kunnen zijn: beoogde uitbuiting in de prostitutie, kinderpornografie of kinderarbeid. Gevreesd wordt dat vooral alleenstaande en minderjarige asielzoekers, zogeheten ama's, regelmatig in dergelijke circuits verdwijnen. Ze verlaten asielzoekerscentra onder verdachte omstandigheden en keren er niet terug. In de boeken wordt genoteerd 'verdwenen met onbekende bestemming'.

Een andere categorie kinderontvoeringen vindt haar oorsprong in relatieproblemen van de ouders. Hiervan worden jaarlijks tientallen kinderen de dupe.

Door het toegenomen aantal huwelijken tussen Nederlanders en buitenlanders dat eindigt in echtscheiding, komt het steeds vaker voor dat een van de ouders de kinderen over de grens brengt. Bij Lusanne lijkt van bijzondere omstandigheden geen sprake te zijn.

Zoektochten van de politie bij vermissingen zijn in hoge mate gestandaardiseerd. In het geval van Lusanne is sprake van een vermissing in de categorie I uit het politiehandboek Vermiste Personen.

In die categorie vallen, behalve kinderen jonger dan 12 jaar, onder anderen geestelijk gehandicapten of personen die een gevaar vormen voor anderen.

Bij een dergelijke vermissing wordt door de politie niet gewacht tot een persoon toevallig weer opduikt. De verdwijning is dan zo verontrustend dat direct een grootschalige opsporingsactie op touw wordt gezet. Indien nodig gebeurt dat met behulp van helikopters en het leger.

Ook kan worden besloten ogenblikkelijk de media in te schakelen. Doorgaans komt er direct een foto van de vermiste persoon op de speciale KLPD-website www.vermistekinderen.nl. Op die site zijn op dit moment de gegevens van 97 vermiste kinderen te vinden.

In geval van 'reguliere' vermissingsgevallen is 73 procent van de vermisten (inclusief volwassenen) binnen 24 uur weer terecht, levend of dood. Op de tweede dag van de vermissing wordt 9 procent gevonden. 8 Procent is na een week weer terecht.

Jaarlijks worden er in Nederland ongeveer 13 duizend aangiften gedaan van vermissing. Zo'n 1600 mensen blijven weken- of maandenlang zoek. Naar schatting blijven tien tot vijftien mensen langer dan een jaar vermist. Zij worden meestal niet meer teruggevonden.

Geruchtmakende verdwijningen waren onder meer die van de Sybine Jansons, Cheryl Morriën, Jessica Richel en Yasmina Habchi. Zij werden gedood.

De man die Sybine Jansons doodde, werd uiteindelijk gepakt en veroordeeld, net als de moordenaar van Yasmina Habchi. Maar de vermissing van Cheryl Morriën werd pas opgelost na de dood van de dader. De moord op Jessica Richel is nooit opgelost.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden