Ontvoerder Sinatra jr. eist geld voor film over zijn misdaad

Mag misdaad lonen? Dat moet het hooggerechtshof van de staat Californië bepalen. Het hof moet uitspraak doen of de ontvoerder van Frank Sinatra's zoon alsnog 'losgeld' mag innen in de vorm van betaling voor de filmrechten....

Van onze correspondent Bert Lanting

Barry Keenan ontvoerde Frank jr., de zoon van de beroemde zanger, in 1963 samen met twee maten. Keenan was ooit bevriend geweest met Sinatra's dochter Nancy en kreeg, toen hij op zwart zaad zat, het idee om de zanger af te persen.

Het drietal liet Sinatra's zoon uiteindelijk gaan voor een losgeld van 240 duizend dollar, maar een paar dagen later liepen ze al tegen de lamp. Het bleek dat een familielid hen had aangegeven bij de politie.

Keenan, nu een keurige makelaar met gesoigneerd grijs haar, kreeg levenslang voor zijn aandeel in de ontvoering. Maar uiteindelijk zat hij minder dan vijf jaar vast.

Een paar jaar geleden vertelde hij zijn levensverhaal aan een schrijver, waarna hij onmiddellijk werd overspoeld door aanbiedingen uit Hollywood. Uiteindelijk kocht Columbia Pictures volgens de Washington Post de rechten op voor ruim anderhalf miljoen dollar.

Frank Sinatra jr. wist echter via de rechter gedaan te krijgen dat de studio het geld niet aan Keenan mocht uitkeren. De rechtbank baseerde zich op de 'Son of Sam'-wet, genoemd naar de New-Yorkse seriemoordenaar David Berkowitz, die zijn misdaden later ook te gelde probeerde te maken.

Keenan heeft de zaak nu aanhangig gemaakt bij het hooggerechtshof van Californië. Hij klaagt dat het verbod in strijd is met het recht op vrije meningsuiting. 'Je mag hem niet de vrijheid van meningsuiting ontzeggen, omdat hij lang geleden een misdadiger was', zei zijn advocaat tegen de krant. Volgens hem zou iemand als Malcolm X dan ook geen cent hebben mogen verdienen aan zijn autobiografie. Bovendien betoogt hij dat de wet pas lang nadat Keenan alweer op vrije voeten was, van kracht werd.

Familieleden van de slachtoffers van geruchtmakende misdaden vinden echter dat misdadigers achteraf niet mogen worden beloond voor hun wandaden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden