Ontvoerder meisje al eerder actief

De man die zondagmiddag het 13-jarige meisje Wei Wei Hu in het Gelderse Rekken heeft ontvoerd, is ongeveer 40 jaar oud, spreekt Nederlands en droeg op het moment van het misdrijf geen schoenen....

Van onze verslaggeefster

In de buurtschap Ahaus-Barle werden twee Duitse meisjes anderhalf uur voor de ontvoering van Wei Wei Hu belaagd door een slanke man met kort, donker stekelhaar en grijzende slapen. Net als het meisje uit Eibergen werd ook een van de Duitse meisjes met een mes bedreigd. Zij slaagde erin samen met een vriendinnetje te vluchten naar een nabijgelegen huis.

Op basis van hun getuigenis kon de Duitse politie een compositietekening opstellen, die is te zien op de website www.polizeipresse.de. De man heeft een opvallende moedervlek links boven zijn bovenlip, aldus de Duitse politie. Hij is ongeveer 1,85 meter lang en heeft een ongeschoren gezicht. Hij reed vermoedelijk in een grijsgroene Mercedes-Benz 190 of W124 met een Nederlands kenteken.

Het staat nog niet vast dat de man die in Ahaus-Barle actief was ook degene is die twintig kilometer verderop in Rekken Wei Wei Hu heeft ontvoerd, aldus de politie Noord- en Oost-Gelderland. Het Nederlandse rechercheteam, dat nauw samenwerkt met de politie Borken uit Duitsland, houdt er wel rekening mee.

Ruim vijftig politiemensen hebben gisteren in onder meer de Achterhoek en Twente gespeurd naar de brugklasscholiere havo/vwo. De Duitse politie zocht met een helikopter het grensgebied af.

De politie heeft weinig aanknopingspunten. De ontvoerder heeft geen losgeld geëist. Wel kwamen er tientallen tips binnen, maar het is nog onduidelijk of er bruikbare informatie tussen zit, aldus de politie.

Wei Wei Hu werd zondagmiddag, toen zij met een vriendin vlak bij het dorp Rekken aan het fietsen was, klemgereden op een landweg. De man dwong haar onder bedreiging van een mes in zijn auto te stappen.

Het andere meisje, een klasgenoot van Wei Wei Hu, sloeg vervolgens alarm. De 13-jarige vriendin was volgens de politie erg overstuur.

Het misdrijf vond plaats op tweehonderd meter afstand van tbs-kliniek de Oldenkotte. De politie heeft geen aanwijzingen dat er een direct verband is tussen de ontvoering en de kliniek. Wel zal de politie in haar grootscheepse onderzoek meenemen welke beschikkinggestelden op dat moment verlof hadden en wie de kliniek bezocht.

Bij de Duitse politie kwamen tien tips binnen over de mislukte poging de twee Duitse meisjes te ontvoeren. Die kwamen vooral van Duitsers die een auto met Nederlands kenteken hadden gesignaleerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden