Ontvoerde Osthoff vergooit heldenstatus

Idolen kunnen diep vallen. Daarvan hebben Duitse televisiekijkers zich weer kunnen overtuigen tijdens het talkshow-optreden van Susanne Osthoff, de 43-jarige archeologe die eind vorig jaar ruim drie weken in Irak werd gegijzeld....

Van onze correspondent Sander van Walsum

Integendeel. Zij hekelde het amateurisme van de Duitse ambassade in Bagdad, die haar met een beetje inzet en goede wil al véél eerder had kunnen vrijkrijgen. Zij was onverzoenlijk tegenover haar familie, met wie zij eerder gebrouilleerd was geraakt. En zij gaf op bijtende toon uiting aan haar diepe verachting voor de Duitsers, die ze ervan betichtte een drijfjacht op haar te zijn begonnen.

Ten overvloede kondigde zij aan spoedig naar de Arabische wereld te zullen terugkeren – en naar Irak zodra de omstandigheden dat toelaten. Te midden van haar moslimbroeders en -zusters ondervindt zij meer begrip en respect dan in Duitsland.

Met haar optreden completeerde zij haar zelfdestructie als Duitse heldin. Tijdens haar ontvoering, van 25 november tot 18 december 2005, hadden de media eensgezind een monument voor haar opgetrokken. Zij prezen haar betrokkenheid bij de noodhulp aan de Irakezen tijdens de oorlog van 2003. Dat zij het negatief reisadvies voor Irak hardnekkig negeerde, was niet dom en onverantwoord, maar getuigde van moed en offervaardigheid.

Veel Duitsers gaven dan ook gehoor aan de oproep van Osthoffs zuster Anja om hun solidariteit te tonen. Zij namen deel aan nachtwakes en demonstraties en gaven massaal uiting aan hun vreugde over haar vrijlating.

Binnen enkele dagen sloeg de voldoening om in vertwijfeling. In eerste instantie liet Osthoff niets van zich horen. Vervolgens zei ze op de Arabische televisiezender Al Jazeera niet naar Duitsland te willen terugkeren. Daarna verscheen zij op de ZDF in een burqa, wat veel Duitsers als provocatie zagen. Ten slotte prees zij haar ontvoerders om hun hoffelijkheid, en viel zij haar bevrijders aan. Haar vroegere vereerders generen zich intussen in stilte.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden