Ontvoerde nonnen terug in Syrië

Dertien Syrische nonnen die door rebellen drie maanden waren vastgehouden, zijn gisteren in Damascus gearriveerd. Strijders van het extremistische Jabhat al-Nusra lieten hen gaan na een gevangenenruil met het regime.

BEIROET - Videomateriaal toont hoe gemaskerde strijders de nonnen zondagnacht in geblindeerde auto's vervoeren naar de grens met Libanon, dat optrad als bemiddelaar. Op de grens overhandigen Libanese veiligheidsagenten vier kinderen en een vrouw aan de rebellen, in ruil voor de nonnen, die vervolgens naar Damascus werden gebracht. Rebellen zeggen dat er binnenkort nog 150 vrouwen en kinderen vrijkomen uit gevangenissen in Syrië.


Qatar, dat de rebellie tegen Damascus steunt, was betrokken bij de onderhandelingen. Volgens een Libanese krant betaalde Qatar 4 miljoen dollar aan losgeld (2,9 miljoen euro).


De gebeurtenissen onderstrepen het sektarische karakter van de Syrische burgeroorlog. Extremisten aan beide kanten zien andersgelovigen als doelwit. De nonnen werden eind 2013 meegenomen uit hun klooster, nadat strijders het eeuwenoude christelijke plaatsje Maloula hadden aangevallen.


De rebellen zeggen dat ze de nonnen, en drie medewerkers, voor hun eigen veiligheid meenamen. Het regime spreekt van ontvoering. De vrouwen zeggen uitstekend te zijn behandeld. 'Niemand dwong ons onze kruisen af te doen,' zei een van hen.


Toch is de episode een smet op het blazoen van gematigde rebellen, die religieuze minderheden voorhouden dat zij niets van de opstand te vrezen hebben. Het regime-Assad kan zich tonen als beschermheer van religieuze minderheden, tegenover extremisten.


Oppositiestrijders hadden de nonnen vastgehouden in Yabroud, nabij de Libanese grens. Daar proberen duizenden Libanese Hezbollahstrijders en Syrische militairen al weken de strategische grensregio te heroveren.


Opstandige wijken worden ook belegerd en uitgehongerd nabij Damascus, door regeringstroepen en aanverwante militiestrijders. In het overwegend Palestijnse stadsdeel Yarmouk zijn daarbij zeker 128 mensen omgekomen van de honger, aldus Amnesty International maandag. Dit ondanks een resolutie van de VN-veiligheidsraad van eind februari, waarin de rebellen en het regime wordt opgedragen hulpverlening aan burgers in nood te faciliteren. Het was eerste resolutie van de VN-Veiligheidsraad aangaande Syrië.


Hulpverleners en activisten vrezen dat regeringstroepen proberen de belegerings- en uithongerstactiek toe te passen op honderdduizenden mensen in het oosten van Aleppo, waar rebellen de macht hebben.


Hulporganisatie Save the Children waarschuwde maandag dat de gezondheidszorg in Syrië nagenoeg ingestort is. 'Baby's sterven in couveuses door stroomuitval', stelt het rapport. 'Patiënten kiezen ervoor met metalen staven bewusteloos geslagen te worden omdat er geen verdoving is.' De organisatie waarschuwt dat vaccinatieprogramma's ernstige schade oplopen en besmettelijke ziekten als mazelen en polio om zich heen grijpen. 4,3 miljoen kinderen hebben hulp nodig.


Met name in Aleppo is de situatie nijpend. Aanvallen met zeer onnauwkeurige 'vatenbommen' eisen er dagelijks tientallen levens. Gisteren werd bekend dat de Canadese fotograaf Ali Mustafa zondag bij zo'n aanval is gedood. Mustafa is de negende buitenlandse journalist die bij het conflict is omgekomen. Zeker 22 buitenlandse verslaggevers worden door extremistische rebellen in Syrië vastgehouden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.