Ontvoerde Nederlander Nigeria: er is losgeld betaald
Jandries Groenendijk, één van de in Nigeria ontvoerde Nederlanders, heeft vanmorgen bij terugkomst in Nederland gezegd dat er voor hun vrijlating wel degelijk losgeld is betaald, maar hij wist niet door wie en hoeveel. Het drietal, Erhard Leffers, Marianne Vos en Jandries Groenendijk, kwam vanmorgen aan op Schiphol.
De Nigeriaanse activist Sunny Ofehe, die met de Nederlanders was ontvoerd maar al snel vrijkwam, zei tot nu toe dat er geen losgeld was betaald voor het drietal en houdt daar aan vast. Groenendijk deed zijn uitspraken tegen het ANP. Hij zei verder tijdens de ontvoering in doodsangst te hebben gezeten, omdat de kidnappers de slachtoffers met de dood bedreigden en zwaarbewapend waren.
Volgens Groenendijk hielden ongeveer 15 jonge mannen van 16 tot 20 jaar hen gevangen. De gekidnapten zijn vastgehouden op een moeilijk bereikbare plek in de Nigerdelta, diee alleen per boot bereikbaar is. Ondanks de bedreigingen zijn de ontvoerden wel redelijk goed behandeld, aldus Groenendijk. Het weerzien met zijn kinderen op Schiphol was emotioneel. Leffers en Vos hebben voor zover bekend geen interviews gegeven.
Erhard Leffers, Marianne Vos en Jandries Groenendijk waren in het West-Afrikaanse land op uitnodiging van de lokale gemeenschap. Ze promootten daar het magazine van activist Sunny Ofehe. De activist voert met zijn organisatie Hope for Niger Delta Campaign onder meer actie tegen de rol van Shell, dat olie wint in het gebied. Vos had in het blad geschreven. Leffers had het blad gedrukt.
'Daders lopen nog vrij rond'
Volgens de Nigeriaanse begeleider Sunny Ofehe lopen de daders nog vrij rond. Een Nigeriaanse politiewoordvoerder meldde echter aan het persbureau AP dat de Nederlanders door de politie zijn bevrijd en dat er daarbij twee verdachten zijn gearresteerd. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft deze berichten niet bevestigd.
De drie verbleven afgelopen weekend in een gasthuis van de Nigeriaanse autoriteiten in de stad Yenagoa. Zondag wilde het drietal nog niets zeggen over de ontvoering. 'Ze herstellen nog, het gaat goed met ze. Ze zijn gedesoriënteerd', zei Ofehe in een Skype-gesprek met de NOS.
Nigerdelta
De drie Nederlanders, Ofehe en een eveneens in Nederland wonende Nigeriaan werden op 4 mei ontvoerd in de Nigerdelta, waar onder meer Shell en de Amerikaanse oliemaatschappij Chevron olie winnen. Het moeilijk toegankelijke, waterrijke gebied is berucht om zijn ontvoeringen, meestal door plaatselijke milities die geld willen, soms om politieke redenen. Ofehe en de andere Nigeriaan werden na een dag al vrijgelaten.
Ofehe, die zichzelf op sociale media Comrad Sunny Ofehe noemt, is een Nigeriaanse mensenrechtenactivist die in Rotterdam woont. De Nederlanders waren onder leiding van Ofehe op weg naar een ziekenhuis, gebouwd door Chevron. In tegenstelling tot de meeste konvooien van westerse bezoekers hadden ze geen politie-escorte - dat beweren althans de Nigeriaanse autoriteiten.
Schoolmeisjes
Het zwakke en corrupte Nigeriaanse regime staat al weken onder druk vanwege de onopgeloste ontvoering van ruim 200 gekidnapte schoolmeisjes in het noorden van het land door de islamitische terreurgroep Boko Haram.
De Franse president Hollande nodigde gisteren zijn Nigeriaanse ambt-genoot Goodluck Jonathan uit voor een veiligheidstop in Parijs over Boko Haram, op 17 mei. Ook de leiders van de omliggende landen Benin, Kameroen, Tsjaad en Niger zijn uitgenodigd. Zondag bleek bovendien dat de regering van Nigeria wekenlang buitenlandse hulp bij de zoektocht naar de ontvoerde meisjes heeft afgewezen.