Ontvoerde Duitser dood in Afghanistan

Het lichaam van een van de twee ontvoerde Duitse ingenieurs is zondag door de Afghaanse politie gevonden in de provincie Wardak....

De Duitse regering gaat er echter van uit dat de man is bezweken aan een hartkwaal. Het tweede ontvoeringsslachtoffer zou nog in leven zijn. Een woordvoerder van de Taliban – of iemand die daarvoor doorging – had eerder verklaard dat beiden waren omgebracht na het verstrijken van een ultimatum.

Een woordvoerder van minister Frank-Walter Steinmeier (Buitenlandse Zaken) zegt over aanwijzingen te beschikken dat de dode man vrijdag is overleden. Hij zou diabetespatiënt zijn.

Het vermoeden bestaat dat de ontvoerders het niet op de twee Duitsers hadden gemunt, maar dat deze zich afgelopen woensdag toevallig in het konvooi van het eigenlijke doelwit – een Afghaanse notabele – hadden opgehouden.

Het zou de daders vooral om het innen van losgeld te doen zijn geweest. De Taliban zouden de ontvoering vervolgens voor politieke doelen hebben aangegrepen. Ze eisen nu dat de Bondsrepubliek haar deelname aan de vredesmissies in Afghanistan beëindigt: een verlangen dat ook is geuit door terroristen die in Irak al vijf maanden een Duitser vasthouden.

Staatssecretaris August Hanning (Binnenlandse Zaken) heeft een aantal weken geleden in een gesprek met journalisten al het vermoeden uitgesproken dat Duitsers de komende tijd steeds vaker het slachtoffer van ontvoeringen en andere terreurdaden zullen worden. In september zal de Bondsdag een beslissing nemen over de voortzetting van de inzet van Duitse militairen in (het noorden van) Afghanistan. De Taliban zouden de publieke opinie in Duitsland op de hun kenmerkende manier willen beïnvloeden.

De Bundeswehr levert ongeveer 3300 van de 40 duizend manschappen van de internationale vredesmacht (ISAF), tot ongenoegen van de meerderheid van de Duitsers. De door Peter Struck, minister van Defensie, geponeerde stelling ‘dat de Duitse veiligheid wordt verdedigd bij de Hindoekush’ (het Centraal-Aziatische hooggebergte) stuit bij zijn landgenoten overwegend op scepsis.

De gangbare mening in de Bondsrepubliek is dat betrokkenheid bij de strijd tegen het islamitisch terrorisme – in welke vorm dan ook – de waarschijnlijkheid van aanslagen op Duitsers alleen maar vergroot. De grote populariteit van Die Linke vloeit mede voort uit haar geprononceerde oppositie tegen de aanwezigheid van de Bundeswehr in Afghanistan.

De wankelmoedigheid van de Duitsers kwalificeert hen bij uitstek als doelwit van islamitische extremisten, zegt de generaal-inspecteur van de Bundeswehr, Wolfgang Schneiderhan, deze week in der Spiegel. ‘Natuurlijk kennen onze tegenstanders de discussie in Duitsland. Het zijn tenslotte geen holbewoners. Zij lezen ook de krant, en zij krijgen Spiegel-Online waarschijnlijk sneller dan ik. Als zij een mogelijkheid zien om de solidariteit van de internationale gemeenschap te beschadigen (*) benutten zij die ten volle.’

Als de ontvoering van de Duitsers met dit streven samenhangt, lijken de daders vooralsnog geen doel te hebben getroffen. Bondskanselier Angela Merkel beloofde de Afghanen niet in de steek te zullen laten. Alle fracties in de Bondsdag – die van Die Linke uitgezonderd – lieten weten hun standpunt ten opzichte van de ISAF niet onder invloed van terreur te zullen herzien. Volgens der Tagesspiegel is van alle denkbare strategische opties de terugtrekking uit Afghanistan de meest verwerpelijke.

Op deze fermheid is overigens wel wat af te dingen. In Irak heeft de Duitse regering zich naar alle waarschijnlijkheid in meer ontvoeringszaken tot de betaling van losgeld laten chanteren. Verder heeft de Bundeswehr in Afghanistan bittere verwijten van haar bondgenoten geoogst met de begrenzing van haar inzet tot het (relatief) veilige noorden. Vorig jaar zou de Bundeswehr herhaalde malen afwijzend hebben gereageerd op verzoeken om bijstand van legereenheden die in het zuiden zijn gestationeerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden