Ontvoerd stel op vakantie in Afghanistan duikt op in video's

De familie van een Amerikaanse vrouw en haar Canadese man, die eind 2012 spoorloos verdwenen tijdens een vakantie in Afghanistan, heeft twee video's vrijgegeven die ze eerder bewust uit de publiciteit hielden. Ze hopen daarmee het stel, in navolging van de Amerikaanse militair Bowe Bergdahl, vrij te krijgen. De vrouw was zwanger toen ze werd ontvoerd, inmiddels heeft ze een kind.

Een still uit een van de video's die deze week door de familie van Coeman en Boyle zijn vrijgegeven. Foto ap

De video's, die naar persbureau AP zijn gestuurd, zijn vorig jaar juli en september gemaild naar de vader van Caitlan Coleman, de vrouw die twintig maanden geleden met haar man verdween tijdens een vakantie in een onherbergzame regio nabij de Afghaanse hoofdstad Kabul. De afzender is een man die zichzelf identificeert als 'iemand die banden heeft met de Taliban', de streng-islamitische beweging die het stel gevangen houdt.

In een van de video's is Coleman te zien in een conservatief zwart gewaad, dat alleen haar gezicht onbedekt laat. Ze kijkt recht in de lens en richt zich tot president Obama. 'Ik wil mijn familie en mijn regering vragen om al het mogelijke te doen om mijn man, kind en mijzelf terug in veiligheid en vrijheid te brengen', aldus de 28-jarige. Haar man, Joshua Boyle, zit naast haar. Hij draagt een lange baard in combinatie met een traditioneel Arabisch gewaad en is zichtbaar vermagerd. Het kind, dat is geboren in gevangenschap en nu vermoedelijk zo'n 18 maanden oud is, is in de video niet te zien.

Stil uit een van de vrijgegeven video's die vorig jaar zijn verstuurd naar de familie van Coleman. Foto ap

'Naïeve avonturiers'
Caitlan Coleman en Joshua Boyle, die elkaar als tieners online ontmoetten en in 2011 trouwden, vertrokken in de zomer van 2012 naar Rusland. Vanaf daar reisden ze door naar de Centraal-Aziatische landen Kazachstan, Tadzjikistan en Kirgizië. Hun eindbestemming was, volgens plan, Afghanistan.

Familieleden omschrijven het stel als liefhebbende, maar naïeve avonturiers. 'Ze geloofden oprecht dat als ze mensen met liefde en respect tegemoet traden, dat ze dan datzelfde terug konden verwachten', aldus Linda Boyle, de moeder van Joshua Boyle.

De twee reisden eerder al maanden door Latijns-Amerika, waar ze bij inheemse stammen in Guatemala verbleven. Boyle liet zijn baard groeien en werd door kinderen 'de Kerstman' genoemd.

Tijdens hun reis door Afghanistan hadden Boyle en Coleman geregeld e-mailcontact met hun familie. Hun laatste bericht dateerde van 8 oktober 2012. Boyle liet zijn familie weten dat ze zich in een onveilig gebied in Afghanistan bevonden.

Niet lang daarna werd het stel gevangen genomen in de Wardak-provincie, een ruig, bergachtig gebied en bovenal een thuishaven van de Taliban.

Geen losgeld
De ontvoerders hebben (voor zover bekend) nooit losgeld geëist aan de familie. De reden van de ontvoering is daarom onduidelijk.

Aangezien er na twintig maanden nog altijd geen schot in de zaak zit, heeft de familie nu besloten de video's naar buiten te brengen. Aanleiding vormt het nieuws over de vrijlating van de Amerikaanse sergeant Bowe Bergdahl die is geruild voor vijf Taliban-verdachten die vastzaten in Guantanamo Bay.

De families van Boyle en Coleman zeggen teleurgesteld te zijn dat hun kinderen en kleinkind, van wie ze het geslacht niet kennen, geen onderdeel uitmaakten van de deal. 'Het zou juist zijn als burgers net zo veel bescherming van de overheid krijgen als diegenen die het land dienen', aldus Patrick Boyle, een Canadese rechter en de vader van Joshua Boyle in een telefonisch interview met AP.

Een ongedateerde foto van Caitlan Coleman en Joshua Boyle die is vrijgegeven door de familie van Coleman. Foto ap
Een ongedateerde foto van Joshua Boyle en Caitlan Coleman. Foto ap

Republikeinen in het Amerikaanse Congres hebben de gevangenenruil tussen Bergdahl en de Taliban-verdachten veroordeeld. Afgevaardigde Duncan Hunter stuurde Obama deze week een brief met de vraag waarom andere Amerikanen nog altijd in gevangenschap van Afghaanse militanten verkeren en niet zijn opgenomen in de onderhandelingsovereenkomst.

Obama zei eerder dat hij het als zijn 'heilige' plicht ziet om mannen en vrouwen die Amerika militair gediend hebben niet in de steek te laten.

De familie van Boyle en Coleman stuurt geregeld brieven naar ngo's in Afghanistan in de hoop meer informatie los te krijgen over het lot van hun kinderen en kleinkind. Ze hebben nog nooit antwoord gehad.

Link met Taliban-verdachte
Joshua Boyle was eerder getrouwd met de zus van Omar Khadr, een Canadese man die tien jaar in Guantanamo Bay gevangen zat. Hij werd in 2002 opgepakt tijdens een gevecht op een al-Qaeda basis in Afghanistan. Volgens Amerikaanse vertegenwoordigers is er geen enkele link tussen de ontvoering van Boyle en deze voormalige familieband. Er zou sprake zijn van louter een toevalligheid.

Vlnr: Patrick Boyle, Linda Boyle, Lyn Coleman and Jim Coleman. Foto ap
Een foto van het ontvoerde stel dat eind 2012 in Afghanistan verdween. Foto ap
Meer over