Ontvoerd Nederlands stel in Jemen vrijgelaten

De in Jemen ontvoerde journalist Judith Spiegel en haar man Boudewijn Berendsen zijn vrijgelaten. Dat melden Jemenitische staatsmedia vandaag. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het bericht bevestigd. Spiegel en Berendsen werden in juni van dit jaar ontvoerd door gewapende mannen.

Judith Spiegel en haar man in het filmpje dat in juli op internet verscheen. Beeld anp

Spiegel en Berendsen zijn dit weekend vrijgekomen en zullen woensdag naar Nederland terugkeren.

'Yes, yes, yes, we zijn vrij! Het gaat erg goed met ons', schreef Spiegel vanmiddag op een speciale Facebookpagina over haar ontvoering. 'We zullen binnenkort contact met iedereen opnemen, maar voor nu: bedankt allemaal voor jullie steun. Jullie hebben geen idee hoe fantastisch dat was, en nog altijd is, voor ons en onze families. We houden van jullie en houden nog altijd van Jemen (behalve van een paar 'assholes').'

Filmpje
Begin juni verdwenen Spiegel en haar partner Boudewijn Berendsen spoorloos in hun woonplaats Sanaa. In juli dook op YouTube een filmpje van hen op, vermoedelijk gepost door hun ontvoerders.

Voor de camera legde Spiegel uit dat ze contact hebben gehad met de Nederlandse ambassade, maar dat er 'geen beweging' in de zaak zit. 'Deze mensen zijn gewapend', zegt ze vervolgens. 'Als er niet over tien dagen een oplossing is gekomen, dan zullen ze ons doodschieten.'

Daarna riep ze op om in te grijpen. 'Familie, Nederlanders, doe iets. Wij moeten hier uit zien te komen. Op deze manier komen wij hier niet uit.'

Inzet voor vrijlating
Premier Rutte zette zich persoonlijk in om het ontvoerde koppel Judith vrij te krijgen. In een brief aan de Jemenitische president Abd Rabbo Mansour Hadi in augustus riep hij op gezamenlijk te zoeken naar een oplossing en samen op te trekken in de bestrijding van terrorisme.

Buitenlandse Zaken wijst er op dat Nederland 'de Jemenitische autoriteiten steeds heeft gewezen op hun verantwoordelijkheid voor een veilige en ongedeerde terugkeer van de gijzelaars'. De Nederlandse ambassadeur in Jemen heeft de erkentelijkheid van de Nederlandse regering overgebracht aan de Jemenitische autoriteiten voor hun rol.

Ook Jemenitische media hebben zich de afgelopen tijd ingezet voor de vrijlating van Spiegel en Berendsen. Ze benadrukten dat de twee vrienden zijn van Jemen, zei hoofdredacteur William Valkenburg van RNW (Wereldomroep). Naast berichtgeving in de media werd volgens hem via muurschilderingen en posters opgeroepen tot vrijlating van het stel.

Valkenburg zei dat de mediapartners in Jemen met wie RNW veelvuldig contact had, zich schaamden voor de ontvoering. 'We denken wel dat de campagnes daar effect hebben gehad op hun vrijlating.'

Freelancecorrespondent
Spiegel werkt in Jemen als freelancecorrespondent voor de NOS, NRC Handelsblad, Elsevier en de Wereldomroep. Ze woont sinds 2010 in Sanaa, samen met Berendsen. Hij runt daar een eigen bedrijf in de verzekeringsbranche.

Uit angst voor visumproblemen gaf Spiegel zich soms uit als 'legal adviser' van zijn bedrijf, blijkt uit een weblog van het paar dat nog steeds op internet staat. Op hun weblog schrijven ze dat ze tot en met 2015 in Jemen willen blijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.