Lezersbrieven

Ontsporing van menselijke beschaving vond vooral plaats onder invloed van antireligieuze stromingen

De ingezonden brieven van donderdag 16 november.

Menselijke schedels in het herdenkingsmuseum in de voormalig S21 gevangenis, vlakbij de Cambodjaanse killing fields. Beeld Arie Kievit / de Volkskrant

Dicht op zondag

Wat een onzinnig argument van Paul Beeres in zijn betoog voor een verplichte openstelling van de winkels in winkelcentrum Paddepoel: 'Keuzevrijheid? In een flat kun je ook niet zelf de kleur van je kozijnen kiezen.' Maar in datzelfde appartement mag je wel zelf bepalen of je de deur opendoet als er iemand langskomt, ook op zondag!

Jos Bonink, Tilburg

Prima pleidooi

Bastiaan Meijer stelt als reactie op het artikel van gastcolumnist Willem Melching dat Melching het misbruik maken van de meest kwetsbare wezens (namelijk de vergelijking van de Holocaust met onoverzienbaar dierenleed) bagatelliseert.

Maar Melching bagatelliseert helemaal niks. Hij houdt alleen een wat mij betreft prima pleidooi tegen een al te gemakkelijk en kwistig gebruik van het begrip Holocaust en noemt daarbij als voorbeeld dat 'wie het lot van de Joden gelijkstelt aan dat van een stukje smakelijk en gezond voedsel niet helemaal lekker bij zijn hoofd is'. Ik mag hopen dat Bastiaan Meijer het daar wél mee eens is.

Joop van der Schaaf, Naarden

Atheïsme is ook niet alles

Jonathan van het Reve meldt in zijn column dat het christendom de kruistochten heeft voortgebracht (waar) en massaal ongelovigen heeft vervolgd en afgeslacht (waar). Dit in tegenstelling tot het darwinistisch atheïsme dat zich op vredelievender uitgangspunten zou baseren. 'Religie zorgt dus voor échte oorlogen en échte doden. Eigenlijk best een groot verschil', aldus Van het Reve.

Als overtuigd atheïst moet ik daar toch een kanttekening bij plaatsen. Als je naar de 20ste eeuw kijkt, moet je vaststellen dat de ontsporingen van de menselijke beschaving vooral hebben plaatsgevonden onder invloed en sturing van antireligieuze stromingen als nazisme, communisme en maoïsme. Werd het Zuid-Europese fascisme van Mussolini, Franco en Salazar nog beïnvloed door katholiek-corporatistische ethiek, die was bij de Duitse variant, het nazisme, al volledig verdwenen. Joden en zigeuners werden ook niet vanwege hun geloof vermoord, maar vanwege hun veronderstelde 'ras'.

Het antireligieuze aspect in de politieke systemen van Stalin, Mao en Pol Pot is evident en vormde een van de steunpilaren van de door hen geleide dictaturen. We weten inmiddels wat daarvan gekomen is.

Cees de Groot, Amsterdam

Hoe kan dat nou?

Rutger Lemm is teleurgesteld. Teleurgesteld door zijn idool Louis C.K. Zijn sorry kwam te laat, vindt Rutger. Hij heeft meer geleerd van Louis dan van zijn ouders. En nou doet hij dit?

Het eerste waar ik aan moet denken is aan een tiener die ontdekt dat Justin Bieber niet de perfecte jongen is die hij in al zijn geregisseerde optredens lijkt te zijn: 'Hoe kan dat nou? Van iedereen verwacht ik nare dingen, maar niet van jou, Justin.' Uit zijn hele artikel blijkt dat hij de opmerkingen van Louis in zijn shows voor waar aangenomen heeft. Kom op! Of beter nog: grow up!

Jochem Westerhof, Utrecht

Corps is geen pre

Het moet eens afgelopen zijn met de trend dat corpsleden zich verheven voelen boven andere studenten. Cathelijn Paling schrijft dat haar tijd bij het corps heeft gezorgd voor vriendschappen voor het leven, zelfvertrouwen en kansen via commissies, congressen en events waarmee je anders niet snel in aanraking komt.

Zelf ben ik mijn hele studententijd, die nu bijna afloopt, actief geweest in de studentensport en al deze voordelen gelden ook voor mij. Ik heb vrienden gemaakt die me de rest van mijn leven dierbaar zullen blijven, organisatorische ervaring op gedaan en ben ook voor het blok gezet waardoor ik als persoon ben gegroeid. Dit geldt ook voor studenten die zich inzetten voor cultuur of bij een studievereniging. En dat zonder seksisme, mishandeling, vandalisme en al dan niet subjectieve vernedering. Zo bekeken staan andere studenten dan misschien toch net een streepje voor op het corps.

Anne van der Put, Utrecht

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden