Ontspoorde jongeren

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer dringt aan op meer bevoegdheden voor burgemeesters om te kunnen optreden tegen overlast, intimidatie en vandalisme....

Deze maatregelen passen in een politiek klimaat waarin stevigemaatregelen het goed doen. Toch kunnen zij niet zonder meer wordenverworpen. Burgemeesters hebben nu niet veel bevoegdheden omvrijheidsbeperkingen op te leggen als zij geen bewijs voor strafbare feitenhebben. Dat maakt het moeilijk effectief op te treden tegen groepenjongeren die - zoals in de Amsterdamse Diamantbuurt - bewoners het levenondraaglijk maken. Genoemde maatregelen kunnen tijdelijk soelaas bieden,mits aan een aantal voorwaarden is voldaan om willekeurigevrijheidsbeperking te voorkomen.

Een eerste voorwaarde moet zijn dat de betrokkenen in beroep kunnen gaanbij de bestuursrechter wanneer zij menen dat de aanwijzing onterecht is.De rechter moet kunnen toetsen of het aannemelijk is dat de betrokkenendaadwerkelijk overlast veroorzaken.

Een tweede voorwaarde is dat het tijdelijke noodvoorzieningenbetreft. Verstoringen van de openbare orde kunnen niet op één lijn wordengesteld met criminele handelingen of terrorisme. Het gebruik van begrippenals 'straatterreur' is populistisch en misleidend.

Ten derde moeten de maatregelen worden geëvalueerd op huneffectiviteit. Niet alleen de betrokken gemeenten, maar ook de Tweede Kamermoet de vinger aan de pols houden.

Voor de buurtbewoners kunnen de extra bevoegdheden voor deburgemeester een verademing zijn. Het effect op de overlastplegers moetechter vooral niet worden overschat. Aan de problemen met ontspoordejongeren liggen immers vaak dieper liggende oorzaken te grondslag danlouter baldadigheid.

Veel van de jongeren groeien op in omstandigheden zonder houvast enzonder besef van normen en waarden. In veel gevallen verkeren ze als gevolgvan immigratie in verwarring vanwege de botsing tussen hun traditionelethuiscultuur en de individualistische Nederlandse maatschappij. Ze kunnende vrijheid die de Nederlandse samenleving hun biedt lang niet altijd aan.Bovendien missen zij vaak het perspectief op een leven met betaald werk.Dit zijn structurele problemen, die vragen om een aanpak in de sfeer vanopvoeding, onderwijs en werkgelegenheidsbeleid.

Om ontspoorde jongeren in het gareel te krijgen, regent het voorstellen: van internaten tot sociale dienstplicht en verplichteopvoedcursussen voor de ouders. De vraag of de betrokken jongeren bereidzijn zich aan een dergelijk regime te onderwerpen, wordt daarbij te weiniggesteld. Uit eerdere experimenten blijkt dat slechts een kleine minderheidbereid is zich vrijwillig aan de beoogde heropvoeding te onderwerpen. Reageren? volkskrant.nl/commentaar

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden