Ontsnapte zuidelijke slaaf wordt vrijgelaten in New York

New York Beeld thinkstock

New York, 27 oktober 1846

Vanaf het bordes van Clinton Hall zag ik vanochtend een verontrustende vertoning - een vooraankondiging van aanstaande botsingen tussen de burgers van dit land. Een negerjongen genaamd George Kirk, een slaaf uit Georgia, verborg zich in het schip van kapitein Buckley, en kwam zo in New York aan. Hij werd gearresteerd en opgesloten, op aandrang van de kapitein, die streng gestraft dreigt te worden voor de ontvoering van een slaaf.

De eis van zijn eigenaar om de vluchteling terug te sturen naar Georgia wordt behandeld door rechter Edwards, de kapitein wordt bijgestaan door N.B. Blunt, de slaaf door J.L. White.

De rechter besloot de jongen vrij te laten, omdat zijn identiteit niet met zekerheid is vast te stellen, en vanuit Nassau Street drong zich zo'n bontgekleurde meute op, van vuil wit tot glimmend zwart, dat vreedzame lieden in Beckman Street het verstandig achtten een veilig heenkomen te zoeken.

Philip Hone (1780-1851)
ondernemer en politicus
van 1826-1825 burgemeester van New York
Fragment uit The Diary of Philip Hone, uitgave 1889.

De schreeuwende, duwende, juichende, vette petten van hun kroezende hoofden lichtende, luid hoezee roepende zonen van Afrika joegen de buurtbewoners haast de stuipen op het lijf. Er werd een rijtuig georganiseerd om de held van de dag op te halen, maar dat vertrok zonder hem.

Dit is alles goed en wel, maar waar gaat dit eindigen? Hoe lang nog zullen Noord en Zuid één natie zijn? De uiteenlopende belangen wakkeren vijandige gevoelens aan, en het zal niet lang duren voor wellevendheid, vaderlandsliefde en wederzijdse verdraagzaamheid niet meer volstaan om de nationale broederschap te bewaren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden