Ontsnapte kraker kluisjes doodsbang voor wraakactie

AMSTERDAM..

PIERRE HEIJBOER

Van onze verslaggever

Pierre Heijboer

Het ministerie van Justitie noemt het een klassieke truc: uit de gevangenis ontsnappen door een ander je plaats te laten innemen. Met als extra genoegdoening dat je gewoon de poort uit wandelt. Dinsdag is het in Amsterdam weer iemand gelukt. Na een bezoekuur in het huis van bewaring aan de Havenstraat bleef Yavuz V., broer van de gedetineerde Aydin V., achter in de bezoekersruimte. Aydin, de rol spelend van zijn bezoekende broer, vertrok en is sindsdien spoorloos.

De 31-jarige Aydin V. was een van de hoofdverdachten van de miljoenenroof uit de particuliere kluizen van de Amsterdamse VSB-bank in juni 1994. Hij zat een straf van zes jaar uit. Ook Yavuz (30) stond voor die zaak terecht, maar hij kreeg slechts een paar maanden voor een ander vergrijp; manipulatie met gokkasten.

Volgens Aydins advocaat mr A. Moszkowicz stond Yavuz voor een dramatische keuze. 'Aydin heeft in de gevangenis al een keer een zelfmoordpoging ondernomen', aldus de advocaat, 'en hij zal zijn broer verteld hebben dat hij dat opnieuw zou doen, tenzij hij zou kunnen ontsnappen. Daarom heeft Yavuz hem daarbij geholpen - en als gevolg daarvan zit hij zelf vast.'

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Justitie riskeert Yavuz een maximum-gevangenisstraf van vier jaar. Medewerking aan een ontsnapping kon tot februari 1994 slechts bestraft worden met twee jaar, maar sindsdien is de maximumstraf verhoogd naar vier jaar.

Desondanks denkt Yavuz' advocaat, mr G. Meijers, dat zijn cliënt weer snel op straat zal staan. 'Hij zal een paar dagen in verzekering blijven voor het onderzoek, maar er zal geen rechter-commissaris zijn die vervolgens inbewaringstelling zal vorderen', meent Meijers.

Aydins zelfmoordpoging kwam voort uit de panische angst die hij koestert voor een groep Chinezen die veel geld heeft verloren bij de kraak van de VSB-kluizen. 'De Chinezen willen hun geld terug en bedreigen mijn familie', vertelde hij de rechter. 'Hun macht reikt ook tot in de gevangenis. Ze gaan me doodmaken, dat weet ik zeker. Ze gooien op een dag benzine in mijn cel of zo.'

Een van de redenen die gedupeerden van de kraak zouden kunnen hebben om Aydin onder druk te zetten, is het feit dat van de buit tot nu toe maar weinig is teruggevonden.

De waarde van de papieren, de sieraden en de contanten die Aydin en zijn medeplichtige Romano L. in een weekend uit de kluizen roofden, wordt geschat op minstens acht miljoen gulden.

Dat de truc met de persoonsverwisseling opnieuw is gelukt noemt de woordvoerder van Justitie bijzonder vervelend. De afgelopen jaren is de truc in Nederlandse gevangenissen ook al twee keer met succes toegepast.

In de strafinrichting De Grittenborgh in Hoogeveen nam ook een broer de plaats in van een gedetineerde; in Rotterdam werd een man die aan de Verenigde Staten zou worden uitgewezen bij zijn ontsnapping geholpen door een ver familielid, dat zich in het huis van bewaring De Schie voor hem uitgaf.

'Natuurlijk probeer je als beheerder van een inrichting van dergelijke voorvallen te leren', aldus de woordvoerder. 'Je toetst opnieuw je procedures, past ze zonodig aan, en je gaat na of er wellicht persoonlijke fouten zijn gemaakt. Zo ja, dan probeer je die in de toekomst te vermijden. Desondanks overkomt het je dan weer.'

Hoe de twee broers het spel in Amsterdam hebben gespeeld, wordt onderzocht door de rijksrecherche. 'De twee waren samen met anderen in een bezoekersruimte', zegt de woordvoerder. 'Daar was toezicht van bewakers. De bezoekers zijn, zo hoorde ik, achteraf ook keurig geteld. Maar ja, dat werkt niet in een geval als dit.'

Ook de advocaten van de twee zijn benieuwd naar de gang van zaken.

'Als ze, zoals in Rotterdam, erg op elkaar leken zou je het kunnen begrijpen', zegt Yavuz' raadsman. 'Maar dat is volgens mij bij deze twee broers helemaal niet het geval.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden