Ontsnapt aan kamp Vught

Niet álle Joodse kinderen waren weg uit kamp Vught, in juni 1943 (Uitgelicht,6 juni). Twee ontsnapten toen aan de transporten naar Sobibor, de 12-jarige Georg Levy en zijn 8-jarige zus Ursula. Hun moeder had hen in 1939 vanuit Duitsland op een trein naar Nederland gezet als uiterste poging om hen te redden.

De Bosschenaar Jos. van Mackelenbergh ontfermde zich over de kinderen, maar kon niet verhinderen dat ze in maart 1943 in kamp Vught gevangen werden gezet. Wel bracht hij kampcommandant Franz Ettlinger in de overtuiging dat ze 'slechts' half Joods waren - daarom ontsnapten ze toen aan een transport.

In oktober 1943 gingen broer en zus naar Westerbork en in februari 1944 naar Bergen-Belsen. Een jaar later stierf in de barak tegenover hen Anne Frank. De bevrijding beleefden ze in de beruchte trein die in Tröbitz bleef steken en waarin ook Ischa Meijer en zijn ouders zaten. Georg en Ursula overleefden de oorlog en wonen nu in de buurt van Chicago. Ze vroegen in 2012 bij Yad Vashem een onderscheiding aan voor hun redder. Hun levensverhaal staat in het door ondergetekende geschreven boek dat op 23 mei verscheen: Gedreven helpers. Hun foto en verhaal zijn het evenzeer waard om in herinnering te blijven.

Annelies van Heijst,

Universiteit Tilburg

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden