Ontsleutelde telefoons wijzen naar Naoufal F. als spil in de 'Mocro-war', maar staat de rechter dit bewijs toe?

'Noffel' Naoufal F. is volgens justitie de spil in een moordpoging en cocaïnelijn. In zijn strafzaak, die vandaag begint, is het kostbaarste goed de ontsleutelde data van telefoonbedrijf Ennetcom.

Forensisch onderzoek na de mislukte liquidatie in Diemen. Beeld anp

In zijn slaapkamer in het sjieke appartement in Dublin lagen drie horloges ter waarde van zo'n 88 duizend euro, bijna 13 duizend euro in contanten en zeven mobiele telefoons.

Die laatste hebben hem zijn plek in het verdachtenbankje bezorgd. Want dankzij de gekraakte servers in Canada van het omstreden Nederlandse telefoonbedrijf Ennetcom, staat Marokkaans-Nederlandse Naoufal F., alias 'Noffel', vandaag voor de rechter.

Kopstuk

Noffel (37) is volgens justitie een kopstuk uit de Mocro-war, die door de politie liever 'Amsterdamse onderwereldoorlog' wordt genoemd - er zijn niet alleen Marokkanen bij betrokken. In die strijd, die al woedt sinds 2012, is in vijf jaar tijd een schrikbarende hoeveelheid geliquideerde en zwaargewonde slachtoffers gevallen: meer dan dertig overwegend zeer jonge mannen raakten zwaargewond of vonden de dood. Pijnlijk kenmerk voor deze onderwereldvete is het amateurisme, de meedogenloosheid en de grote risico's voor omstanders waarmee de aanslagen worden gepleegd.

De Amsterdamse beroepscrimineel Peter R., alias 'Pjotr', is een van de slachtoffers. Hij overleeft eind 2015 ternauwernood een aanslag met twee machinegeweren nadat hij met zijn moeder naar de dokter is geweest. Bij thuiskomst in Diemen wordt hij beschoten en zeven keer in zijn bovenlichaam geraakt. Hij ontsnapt op wonderbaarlijke wijze aan de moordpoging door in een sloot te springen, en ontglipt aan de dood dankzij vele operaties in het ziekenhuis.

Moordbrigade

De daders maken deel uit van een 'moordbrigade' die op bestelling liquidaties uitvoert, zo blijkt uit twee telefoons in de auto waarmee de aanslag is gepleegd. De vijf daders - twee voorbereiders, twee schutters en hun chauffeur - worden 20 juli 2017 veroordeeld tot straffen van 12,5 tot twintig jaar cel; veel zwaarder dan de eisen van de aanklagers.

In dit onderzoek, met de naam 'Tandem', komt Noffel ineens bovendrijven. Uit de ontsleutelde e-mails van de moordbrigade blijkt volgens de aanklagers dat Noffel de moordaanslag op Pjotr op afstand - hij zat met drie valse paspoorten in Dublin - aanstuurde. Zo weet hij daderinformatie, is hij woedend dat 'het' is mislukt en roept hij daarvoor in zijn mails een van de vijf daders op hoge toon ter verantwoording.

Waarom is Noffels strafzaak, die vandaag inhoudelijk begint, voor justitie zo belangrijk? Dit is de eerste zaak waarin de rechter zich moet uitspreken over de vraag of het is toegestaan dat het mailverkeer, afkomstig van de servers van het omstreden telefoonbedrijf Ennetcom, als bewijs mag worden gebruikt. In 'Tandem' beperkt het strafonderzoek zich tot twee gekraakte telefoons van de moordbrigade, maar in Noffels zaak gaat het om onderzoek in alle data die zijn aangetroffen op twee servers van Ennetcom. Dit Nederlandse bedrijf verkocht clandestien PGP-telefoons verkocht ('Pretty Good Privacy') aan vooral criminelen, met de belofte dat ze dankzij versleutelingssoftware buiten het zicht van de recherche zouden blijven. In een witwasonderzoek naar Ennetcom werd beslag gelegd op alle mailverkeer op deze servers, die in Canada staan. Die informatie mag van een Canadese rechter door het Nederlands Openbaar Ministerie worden gebruikt, op voorwaarde dat een Nederlandse rechter daarvoor toestemming geeft.

Als de rechtbank in Amsterdam het gebruik van de Ennetcom-data in Noffels zaak goedkeurt, betekent dit dat justitie die data ook in andere onderzoeken naar verdachten van georganiseerde misdaad kan gebruiken. Iedereen, zowel aan criminele zijde als justitie, is ervan overtuigd dat die data veel bewijs zullen opleveren.

Goud waard

Dat die Ennetcom-data voor justitie goud waard zijn, blijkt alleen al uit het onderzoek naar Noffel, dat 'Tandem 2' wordt genoemd. Noffel had contact met met Muhammed S., die op zijn beurt versleuteld e-mailde met Ferry B. Uit hun berichtenverkeer blijkt volgens justitie dat zij een aanslag wilden plegen op een huis in Hippolytushoef, en dat ze betrokken zijn bij een cocaïnelijn over de Noordzee. Telefoonteksten hierover leidden een politie-observatieteam naar de Urker visserskotter Z181. De Fiod begon een onderzoek naar de kotter en plaatste aan boord op talloze plekken verborgen camera's.

Op 10 juni 2017 ontdekte de recherche dat die viskotter uitvoer, enkele minuten stillag in het spoor van het grote containerschip MSC Krystal, en daarna weer huiswaarts keerde.

261 kilo cocaïne

'Dat past niet bij de normale visserij', zei aanklager Koos Plooij hierover op een pro formazitting tegen de opvarenden.

Bij terugkeer in Harlingen vonden rechercheurs aan boord in een lege watertank dertien sporttassen met in totaal 261 kilo cocaïne. De vier opvarende vissers werden aangehouden. De inhoudelijke behandeling van hun strafzaak begint later deze maand.

Noffel, zo vermoedt justitie, is de spil in een omvangrijke drugslijn. Het afschuwelijke aan deze zaak, zo zei aanklager Plooij tijdens een pro-formazitting, is 'het gemak' waarmee de verdachten 'doodgewone vissers' in de onderwereld trekken. Oftewel: de doordringing van de onderwereld in de bovenwereld. 'Juist dat maakt het gedrag van deze verdachten zo ontoelaatbaar.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden