Ontslagrecht wordt versoepeld, volgens begrotingsakkoord

Het ontslagrecht wordt versoepeld. De kantonrechter en het UWV spelen straks geen rol meer vóór het ontslag. Bedrijven moeten zelf intern ontslagprocedures regelen. Werknemers die zich onheus behandeld voelen, kunnen alsnog naar de rechter stappen.

IllustratieBeeld ANP

Dit hebben VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie afgesproken in het begrotingsakkoord voor 2013. De aanpassing van het ontslagrecht betekent vooral een enorme lastenverlichting voor het bedrijfsleven. Die geven jaarlijks zo'n twee miljard euro uit aan ontslagvergoedingen waarvan het gros door de kantonrechter wordt toegekend.

De vijf partijen willen de zogenoemde preventieve ontslagtoets vervangen door een repressieve. Dat betekent dat de controle vooraf wordt vervangen door controle achteraf.

Nu moet een werkgever ontslag van een werknemer toestemming vragen bij de kantonrechter of het UWV. Bij de kantonrechter gaat het sneller maar kost het een ontslagvergoeding. De controle bij het UWV kost maanden maar als het UWV toerstemming geeft is het ontslag 'gratis'. Overigens kan bij apert wangedrag zoals een greep in de kas, een werknemer op staande voet ontslagen worden. Ook dat kost de werkgever niets.

De vijf partijen willen dat versimpelen. Binnen bedrijven moeten procedures worden afgesproken over het ontslag. Zo komt er een verplichte 'hoorprocedure' waarin het ontslag moet worden toegelicht en de werknemer zich kan verweren. Als het tot ontslag komt en de werknemer voelt zich onheus bejegend dan kan hij alsnog naar de rechter stappen. De rechtszaak is dan de controle achteraf.

Naast het ontslagrecht wordt ook de financiering van de werkloosheidsuitkering WW veranderd. De werkgever wordt zelf verantwoordelijk voor maximaal de eerste zes maanden WW-uitkering. Aan ontslagen werknemers met een 'vaste' baan moet de werkgever per dienstjaar een maand WW-uitkering betalen.

Uitkeringsinstantie UWV int het geld bij de werkgever en verstrekt de ontslagen werknemer de uitkering. Voor kleine bedrijven komt er een aparte regeling omdat het betalen van de werkloosheidsuitkering voor hen erg duur kan uitpakken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden