Ontslagen in wielrennen zeldzaam

Slechte resultaten blijven in het voetbal niet zonder gevolgen. In het wielrennen is er geen afrekencultuur.

MARIJE RANDEWIJK

FOIX - Eerst knikt Sky-manager Dave Brailsford bevestigend en dan riposteert hij met een wedervraag. 'Als je de gele trui kunt kopen, waarom staan de vijf ploegen met een groter budget dan wij dan niet aan de leiding van de Tour de France?

De discussie was ontstaan na de vraag of Team Sky te vergelijken viel met Manchester City. Of het niet gewoon het grootste budget had en daarmee eigenlijk net als de ploeg van Roberto Mancini het succes had gekocht. Manchester City werd vorig seizoen kampioen van Engeland, Team Sky, de werkgever van Brailsford, stevent af op de eerste Tourzege in de Britse wielergeschiedenis.

Om de vergelijking met de voetbalwereld door te trekken: als het budget bepalend is voor de mate van succes, moet je de ploegen met de grootste bestedingsruimte er dan niet op afrekenen als dat succes uitblijft? In het wielrennen is het niet gebruikelijk dat slechte resultaten gevolgen hebben voor de samenstelling van de technische leiding.

Het schokeffect bestaat daar niet. De Franse wielerploeg Cofidis probeerde het voor de Tour, toen manager Eric Boyer de wacht werd aangezegd. Yvon Sanquer kwam voor hem in de plaats. Het is een geval op zich. Het resultaat tot nu toe: nul ritzeges, geen renner in de top van het klassement en geen trui in de ploeg.

Luis Léon Sanchez redde zondag de Tour de France voor Rabobank. Het zal de kritiek even doen verstommen, maar de druk niet verdrijven. De roep om vers bloed in de organisatie, ingezet door Steven Rooks in het AD, is daar, terecht of onterecht.

'Wielrennen is geen voetbal', wordt er in het peloton altijd gezegd. Maar waarom eigenlijk niet? In het bedrijfsleven worden managers ook afgerekend op matige resultaten. In het voetbal is het schering en inslag. Daar kun je de trainer duidelijke verwijten maken, dat hij de verkeerde spelers heeft opgesteld of ze tactisch niet goed laat spelen.

In het wielrennen ligt dat gecompliceerder. Als een Tourploeg wordt samengesteld, is er zelden discussie over, zoals bijvoorbeeld bij de selectie van het Nederlands elftal. Het arsenaal is groter en de voetballers zijn - aangespoord door hun managers - mondiger.

'Het wielrennen loopt jaren achter op het voetbal', zegt voormalig wielermanager Gerry van Gerwen. Zo is het voor een renner pas een paar jaar mogelijk een doorlopend contract af te kopen en naar een andere ploeg te gaan. In het voetbal is het ondenkbaar dat je een contract uitdient.

Bovendien is de verantwoordelijkheid gespreid. Een trainer waakt over de fysieke conditie, de ploegleider bepaalt de tactiek en de technisch directeur is verantwoordelijk voor het aantrekken van nieuwe renners. 'Als je puur naar de resultaten kijkt, hadden ze mij vorig jaar ook moeten ontslaan', zegt Patrick Lefevere, manager van Omega Pharma-Quick Step.

Dat gebeurde niet. Het kon niet, of Lefevere had zichzelf moeten ontslaan. De Belg was samen met Frans De Cock (CEO van Quick Step) de enige aandeelhouder van de ploeg. Lefevere: 'Het belangrijkste verschil met voetbal is dat de managers vaak ook eigenaren van de teams zijn.' Hij wijst op Vancansoleil-DCM (Daan Luijkx), FDJ (Marc Madiot), Saxo Bank (Bjarne Riis), AG2R (Vincent Lavenu). Bij Garmin-Cervélo is zelfs wielrenner David Millar mede-eigenaar.

Sinds dit seizoen bezit Lefevere 20 procent van de aandelen van Esperanza, de organisatie achter de wielerploeg Omega-Pharma. De rest is in handen van investeerders Bessel Kok en Zdenek Bakala. 'Ze kunnen mij ontslaan, maar dan moeten ze wel twee jaar mijn salaris doorbetalen.'

Bij Vacansoleil is sprake van een vergelijkbare structuur. Daar is Luijkx directeur en enig aandeelhouder van STL Procycling bv. De licentie van de ploeg is in zijn handen. Als de sponsor zonder hem door wil, zal Luijkx moeten worden uitgekocht. Zo moest in het verleden Gianluigi Stanga bij Milram worden uitgekocht.

Ook Bryan Nygaard kreeg een zak met geld mee na zijn congé bij Leopard Trek, de ploeg van Andy en Fränk Schleck. De familie Schleck stond vorig jaar op het Tourpodium, maar geldschieter Flavio Becca vond dat een hardere hand nodig was.

'Als je denkt: ik steek zoveel geld in de sport, ik win de Tour, snap je wat mij betreft niets van de sport', zegt Nygaard over de samenwerking met Becca. Tegenwoordig werkt Nygaard bij de Orica-Greenedgeploeg.

Bij Rabobank ligt de structuur anders. De licentie is in handen van Rabo Wielerploegen bv en boven die organisatie staat een raad van commissarissen. Harold Knebel is de algemeen directeur, Erik Breukink de technisch directeur. 'Als je zo veel jaar een ploeg sponsort, moet je niet afgaan op de resultaten in een jaar', zegt Lefevere.

Hij wijst op de keuze van de bank om vooral voor Nederlands succes te gaan. Dat levert beperkingen op. 'Als die resultaten al jaren tegenvallen, verwachten jullie journalisten dan niet te veel, of verwacht de bank te veel?'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden