Ontslagen bij BAM in Duitsland

BAM, het grootste bouwbedrijf van Nederland, gaat zijn Duitse tak reorganiseren. Door de kwakkelende economie is de kantorenmarkt in Duitsland ingestort....

'In Duitsland zien we de markt niet verbeteren. Als we quitte spelen, zijn we blij', schetst BAM-topman Van Vonno. De sanering treft vooral bedrijfsonderdeel Wayss & Freytag. In Duitsland leed BAM het afgelopen halfjaar negen miljoen euro verlies. De overige bedrijfsonderdelen boekten bijna veertig miljoen winst.

BAM kreeg eind vorig jaar een boete van 27,5 miljoen euro van de NMa vanwege verboden prijsafspraken, maar tekende bezwaar aan. Van Vonno liet donderdag doorschemeren nog steeds met de NMa in gesprek te zijn. Wellicht komt men dit jaar tot een finale afrekening. Die zou ook overtredingen bij andere projecten in de wegenbouw en de huizen-en kantorenbouw moeten omvatten. BAM wil zo het bouwfraudeschandaal afsluiten. 'Betalen, klaar, boek dicht', hoopt Van Vonno.

De bestuursvoorzitter zegt niet te weten of er een regeling komt voor bouwbedrijven die uit eigen beweging hun fraudeboekhouding hebben ingeleverd. 'Ik ken de inhoud van die regeling niet en weet ook niet of die er komt.'

Voor dit jaar rekent BAM op een nettowinst van tachtig miljoen euro. Eventuele boetes zijn niet meegerekend. In Nederland, goed voor de helft van de omzet, verkocht BAM dit jaar achthonderd huizen.

Ook de Nederlandse kantorenmarkt is ingezakt maar zo slecht als in Duitsland is het niet.

In BelgiGroot-BrittanniIerland en de Verenigde Staten is BAM bezig met een aantal grote bouwprojecten. Het concern heeft op dit moment voor bijna tien miljard euro aan orders. Dat is een stijging van 6,6 procent. De helft van de geraamde orders voor 2005 zijn al binnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden