Ontslagen baas HMG dreigt naar rechter te stappen

De woensdag ontslagen HMG-directeur H. Boermans bindt de strijd aan met de aandeelhouders van RTL 4, 5 en Veronica. Hij erkent dat hij samen met andere RTL-oprichters aandelen heeft bezeten in een dochterbedrijf van hofleverancier TeleWorld....

NOEL VAN BEMMEL

Van onze verslaggever

Noël van Bemmel

AMSTERDAM

Onder druk van de Luxemburgse aandeelhouder CLT zijn de HMG-bestuurders Boermans en H. Roemer naar huis gestuurd. Reden voor het ontslag is volgens diverse betrokkenen de miljoenen guldens die het tweetal opstrijkt met de verkoop van hun aandelen in het bedrijfje Brokerline, een joint venture van TeleWorld en HMG. Dat bedrijf heeft al jaren een lucratief contract met RTL 4, 5 en Veronica voor het leveren van teletekst- en 06-diensten. Het verkregen aandelenpakket was vijf jaar geleden de 'welverdiende' beloning voor de oprichters van RTL 4.

Daar zaten behalve Boermans en Roemer ook de huidige SBS-topman F. Thyes en oud-CLT bestuursvoorzitter J. Felten bij. Endemol-directeur R. Hendriks zou ook meedoen maar stapte net voor de transactie over naar de zender NBC. De belangen van de oprichters in de eigen leverancier waren echter niet direct, maar liepen via het Antilliaanse beleggingsmaatschappijtje Monterey. 'Zo konden ze niet alleen zichzelf betalen, maar het was nog belastingvrij ook', aldus een betrokkene.

Pijnlijk is dat VNU-bestuursvoorzitter J. Brentjes al die jaren een oogje heeft dichtgeknepen met betrekking tot de constructie waar immers ook zijn Luxemburgse mede-aandeelhouder persoonlijk aan meedeed. Het was echter de opvolger van Felten, de Luxemburger R. Sautter die de kwestie deze week in de aandeelshoudersvergadering ter sprake bracht en het hoofd eiste van de nog zittende bestuursleden. Volgens een ingewijde is hij pas recent op de hoogte gebracht vanwege een dispuut tussen Brokerline en de vier bestuurders over de prijs van hun aandelen.

TeleWorld is sinds drie jaar in handen van Philips en KPN en leidt verlies. Dit laatste bedrijf dringt daarom al jaren aan op een fusie tussen TeleWorld en de Call Factory, een andere callcentre-dochter van KPN. Maar dit bedrijf maakte anderhalf jaar geleden bezwaar tegen de aanwezigheid van de RTL-oprichters die daarop werden uitgekocht voor naar verluidt anderhalf miljoen gulden per persoon.

De Holland Media Groep meldde donderdag dat het ontslag van de oprichters te maken heeft met 'beleid uit het verleden' en een woordvoerder verzekert dat de huidige zorgwekkende financiële toestand van de HMG geen rol in het ontslag speelt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden