NieuwsOntslagboete

Ontslagboete voor bedrijven met staatssteun blijft bestaan

De ontslagboete voor bedrijven die staatssteun krijgen en toch mensen ontslaan, blijft bestaan. De boete vervalt als reorganiserende bedrijven een akkoord met de vakbonden hebben gesloten.

Minister Wouter Koolmees kwam woensdagavond met de vakbeweging en werkgevers tot een akkoord over de ‘ontslagboete’, die blijft bestaan voor bedrijven die staatssteun krijgen en toch mensen ontslaan.Beeld Bart Maat / ANP

Dit hebben de vakbeweging, werkgevers en minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken woensdagavond afgesproken. Daarmee lijkt Koolmees in de Tweede Kamer ook verzekerd van brede steun. Donderdag debatteert de Tweede Kamer over dat steunpakket. Door de aanpassingen en verlenging van de regelingen met een maand gaan de kosten nog eens 4,55 miljard euro omhoog. De kosten van het eerdere plan werden geraamd op zo’n 10 miljard euro.

‘Het hele pakket’, zei minister Koolmees bij de presentatie donderdagmorgen, ‘gaat banen en werkgelegenheid overeind houden.’ Hem was er veel aan gelegen dat zowel vakbeweging als werkgevers zich in het plan konden vinden.

Bedrijven die door de coronacrisis omzet kwijtraken kunnen maximaal 90 procent van de lonen door de overheid vergoed krijgen. Daarbij geldt een maandloon van 9.538 euro als maximum. In het eerste steunpakket geldt als voorwaarde dat er geen mensen ontslagen mogen worden op straffe van het verlies van 150 procent van het loon van de ontslagen werknemer.

In eerste instantie wilde het kabinet deze regel schrappen, maar de vakbeweging en de linkse partijen SP, GroenLinks en PvdA waren daar fel op tegen. De boeten blijft nu toch bestaan voor bedrijven die twintig of meer werknemers willen ontslaan. Als er een akkoord met de vakbeweging, personeelsvertegenwoordiging of ondernemingsraad is over de reorganisatie, wordt de boete niet opgelegd. Ligt dat akkoord er niet, dan wordt een boete opgelegd van 5 procent van het totale bedrag dat het bedrijf aan steun ontvangt. Bedrijven die minder dan twintig mensen ontslaan, krijgen geen boete.

Bemoeien

Bedrijven die twintig mensen of meer willen ontslaan, moeten dat volgens de wet al melden bij het UWV. De vakbeweging heeft dan een maand de tijd om zich ertegenaan te bemoeien. Dat gebeurt lang niet altijd. Daarom is nu afgesproken dat de personeelsvertegenwoordiging of, bij grotere bedrijven, de ondernemingsraad ook gesprekspartner kan zijn.

Ook werkgevers krijgen een toezegging. De tegemoetkoming voor de vaste lasten van bedrijven in nood wordt hoger. In het eerste steunpakket was de tegemoetkoming voor bijvoorbeeld de huur van het bedrijfspand vierduizend euro. Die zou maximaal 20 duizend euro worden maar wordt hoger, waarschijnlijk 50 duizend euro.

Het nieuwe steunpakket gaat een maand langer duren dan eerder aangekondigd. Oorspronkelijk zou het drie maanden gelden, tot 1 september, maar dat wordt 1 oktober. Deze verlenging geldt voor alle steunmaatregelen. Dus ook voor de overbruggingsregeling voor zelfstandigen. De belastingmaatregelen en de maatregelen voor Caribisch Nederland.

Koolmees gaat verder praten met vakbeweging en werkgevers over hervormingen op langere termijn. ‘Concreet kan worden gedacht’, schrijft Koolmees aan de Tweede Kamer, ‘aan inzetten op het voorkomen van werkloosheid, (om)scholing, van-werk-naar-werk-, deeltijd- en WW-arrangementen en de mogelijkheden die de reeds in het Pensioenakkoord gemaakte afspraken over duurzame inzetbaarheid en vervroegde uittreding bieden in deze crisis.’ Recente adviezen over hervorming van alle regels rond werk komen bij dat overleg aan bod. Het gaat dan bijvoorbeeld over het advies van de commissie Borstlap over een basisverzekeringen voor alle werkenden en de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid over het inperken van flexwerk.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden