'Ontslagbescherming nog wel voor agent, niet voor ambtenaar'

Regeringspartij CDA en oppositiepartij D66 willen een einde maken aan de extra ontslagbescherming van ambtenaren ten opzichte van 'gewone' werknemers. Maar daarin moet volgens de twee partijen een uitzondering worden gemaakt voor politieagenten en officieren van justitie.

ANP / Redactie
Agenten aan het werk Beeld anp
Agenten aan het werkBeeld anp

Dat blijkt uit een nota van wijziging die CDA en D66 woensdag hebben bekendgemaakt op hun initiatiefwetsvoorstel voor het opheffen van de beschermde status van ambtenaren. Vorig jaar april dienden de partijen hun initiatiefwet in bij de Tweede Kamer. Toen kondigden ze al aan een uitzondering te maken voor enkele groepen, zoals militairen en rechters.

Een Kamermeerderheid wil ook de aparte status behouden voor politieagenten en officieren van justitie.

De uitzonderingen zijn volgens CDA-Kamerlid Eddy van Hijum en zijn D66-collega Fatma Koser Kaya nodig om bij deze beroepen de onafhankelijkheid in het handelen te garanderen. Koser Kaya wees er eerder ook op dat in de krijgsmacht sprake is van 'echt een andere arbeidsverhouding'. Zo mogen militairen niet staken en moeten ze op elk moment inzetbaar zijn.

Maar Defensieminister Hans Hillen onderzoekt nog of de beschermde status voor militairen toch niet moet verdwijnen. In het regeerakkoord van het minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van PVV is ook afgesproken dat het ambtenarenrecht wordt gelijkgetrokken met het gewone arbeidsrecht.

Door het initiatief van CDA en D66 behoudt, naar de partijen nu kunnen inschatten, maximaal een op de zes ambtenaren zijn beschermde status. Van Hijum en Koser Kaya wijzen erop dat de aparte rechtspositie dateert uit 1929, inmiddels veel ambtenaren mogen staken en hun arbeidsvoorwaarden in cao's al vaak zijn aangepast aan 'normale' werknemers.

Maar de Abvakabo FNV spreekt van 'een regelrechte aanslag' op de arbeidsvoorwaarden van ambtenaren. De wet van CDA en D66 zou de onderhandelingspositie van werknemersorganisaties ondermijnen. De bonden voor overheidspersoneel hebben al eerder gewaarschuwd desnoods naar de rechter te stappen, omdat eenzijdig zou worden ingegrepen in arbeidsvoorwaarden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden