Ontslagaanzegging COR-baas Frank G. wegens 'moedwillig frauderen'

Dit was het grootste lijk dat uit de kast kwam. Kort nadat Erik Akerboom aantrad als korpschef bij de nationale politie ontdekte hij dat Frank G., de voorzitter van de ondernemingsraad (COR), zichzelf rijkelijk trakteerde op feestjes, reisjes en dure diners. Op kosten van de politie, in een tijd dat agenten demonstreerden voor een beter salaris.

G. gaf een omstreden feest in het Amsterdamse Amstel Hotel. Beeld Jiri Buller / de Volkskrant

Na die ontdekking worstelde politieleider Akerboom met zijn eigen schaamte. 'Ik dacht: dit kan niet waar zijn', zei hij in een interview met de Volkskrant. 'Maar het was wél waar. Dit bepaalde het beeld van de hele politie, van 65 duizend man. Agenten werden er bij de bakker op aangesproken.'

Akerboom deed aangifte tegen zijn eigen COR-voorzitter. Van oplichting, valsheid in geschrifte, verduistering en ambtelijke omkoping. De minister van Justitie gelastte een disciplinair onderzoek, waarop G. vorig jaar werd geschorst. De resultaten van het onderzoek worden later deze maand verwacht, maar de korpschef liet G. onlangs weten dat hij hem met strafontslag de laan wil uitsturen wegens 'zeer ernstig plichtsverzuim'. Dat blijkt uit Akerbooms vertrouwelijke brief aan G., die vrijdag uitlekte naar het dagblad NRC.

198 flessen Prosecco

Een politiewoordvoerster bevestigt dat die brief is verstuurd. Uit de twintig pagina's tellende ontslagaanzegging zou blijken dat G. zich als COR-voorzitter niet alleen heeft bezondigd aan omstreden 'diensten' zoals de inhuur van coaches en adviseurs met wie hij persoonlijk bevriend was, maar ook dat G. moedwillig fraudeerde. Zo heeft hij volgens NRC op kosten van de politie 198 flessen Prosecco bij zijn echtgenote laten bezorgen. Rekeningen liet hij achteraf veranderen waarna ze bij de politie werden gedeclareerd. Een groot deel van het jaarlijkse COR-budget van zo'n anderhalf miljoen euro ging op aan ongeoorloofde excessen waarvoor het belastinggeld overduidelijk niet is bedoeld. G. zou bovendien met de COR-creditcard in een jaar tijd 14 duizend euro contant geld hebben opgenomen, hoewel dit geldpinnen hem nadrukkelijk was verboden.

Korpschef Akerboom betreurt het uitlekken van de brief aan G., zei zijn woordvoerster afgelopen zaterdag. 'Dat voortijdig uitlekken is heel kwalijk voor zowel G. als de politie. Het gaat immers om een voorgenomen besluit waarop G. nog kan reageren. Daar moet je discreet mee omgaan. Wij gaan onderzoeken hoe dit heeft kunnen gebeuren.'

In een schriftelijke persverklaring staat inmiddels dat er 'geen indicaties' zijn dat intern vanuit de politie is gelekt. Omdat een 'zeer klein' aantal mensen over de brief beschikt, geeft het persbericht van de politieleiding ruimte aan speculaties dat G. zelf de brief heeft gelekt, om het gebrek aan discretie in eigen voordeel aan te wenden in een ontslagprocedure. G. was afgelopen weekend niet bereikbaar voor commentaar.

De commissie die de pijnlijke kwestie onder leiding van voormalig secretaris-generaal Maarten Ruys onderzoekt, publiceert haar bevindingen op 12 september. In dat onderzoek wordt ook kritisch gekeken naar de rol hierin van voormalig korpschef Gerard Bouman, de voorganger van Erik Akerboom. De grote vraag is of Bouman zijn COR-voorzitter bewust diens kwistige gang liet gaan om steun te krijgen voor de moeizame politiereorganisatie, waarin 26 regionale politiekorpsen moesten worden omgesmeed tot één centraal geleid korps. Volgens G. zelf was Bouman 'mijn vriend', en waren de COR-voorzitter en diens werkgever 'maatjes', zo zeiden verschillende COR-leden vorig jaar tegen de Volkskrant.

'Onvoldoende verantwoordelijkheidsbesef'

Eerder werd al bekend dat Bouman G. een persoonlijke lening van enkele duizenden euro's verstrekte om hem te helpen met zijn hypotheekprobleem. Ook bevorderde Bouman Frank G. tot hoofdinspecteur en de bijbehorende salarisschaal 11, hoewel dat juridisch niet bleek te mogen - na aandringen van een politievakbondsvoorzitter werd dit teruggedraaid.

G. heeft steeds aangegeven dat Bouman van de COR-uitgaven op de hoogte was en die autoriseerde. Bouman ontkende hardnekkig dat hij iets van de exorbitante uitgaven wist.

Op een persconferentie over het schandaal zei korpschef Akerboom eind vorig jaar dat G. 'onvoldoende verantwoordelijkheidsbesef' had, dat de COR-leden hem onvoldoende tegenspraak boden en dat de voormalige politieleiding gebrekkig toezicht hield: 'Er werd gewaarschuwd, maar niet doorgepakt.'

Bouman staakte zijn medewerking aan het onderzoek van Ruys omdat hij subjectief door de commissie werd bevraagd, zo zei hij in een interview met het persbureau ANP. De minister van Veiligheid en Justitie beval hem alsnog mee te werken. Bouman ging daarop gefrustreerd op vakantie naar Amerika, waar hij werd getroffen door een ernstige hartaanval. Hij raakte in coma en overleed na repatriatie op maandag 31 juli. De commissie-Ruys zag zich daardoor gedwongen haar onderzoeksresultaten uit te stellen naar september.

Een onderzoek naar de vraag of oud-COR-voorzitter Frank G. strafrechtelijk moet worden vervolgd door het Openbaar Ministerie loopt nog. In zijn brief verwijt korpsleider Akerboom Frank G. dat hij de politieorganisatie ernstige imagoschade heeft bezorgd met de verkwisting van belastinggeld, meldt NRC. Volgens het dagblad schrijft Akerboom tevens dat de schade mogelijk op G. persoonlijk wordt verhaald. Zolang G. nog niet op de brief heeft gereageerd, wil de politie de ontslagaanzegging niet publiekelijk toelichten.

Lees meer

'Frank verwende ons enorm. En Bouman moedigde dat aan' Veertien betrokkenen over de buitensporige uitgaven bij de politie (+).

Oud-korpschef Bouman zou duizenden euro's hebben uitgeleend aan COR-voorzitter Frank G. Hiermee zouden schulden van G. zijn gedekt.

Oud-korpschef Bouman beschuldigt een lid van de onafhankelijke onderzoekscommissie-Ruys ervan vooringenomen te zijn. 'Ik ben er klaar mee om alleen maar de klappen op te vangen'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.