Ontslag sopraan om 'homofobie'

De Georgische sopraan Tamar Iveri is wegens homofobe opmerkingen verwijderd uit producties van opera De Munt in Brussel en Opera Australia. De sopraan zette vorig jaar een brief aan de Georgische president op haar Facebook-pagina waarin ze steun betuigt aan een gewelddadige actie tegen een gaypride-demonstratie in de Georgische hoofdstad Tbilisi. Daar werden toen demonstranten voor homorechten aangevallen en mishandeld door honderden orthodox-christelijke tegenstanders. De brief werd onlangs ontdekt.

Iveri schreef onder meer dat excessief geweld als 'het breken van kaken' soms nodig is, en dat ze 'trots was' op de manier waarop 'de Georgische samenleving terug spuwde'. Iveri gaf later aan dat haar orthodoxe echtgenoot de brief had geschreven.

De operagezelschappen geloofden haar niet. Opera Australia noemt haar uitlatingen 'buitensporig'en meldt op Facebook dat een akkoord is bereikt met Iveri over een onmiddellijke beëindiging van haar contract voor optredens in Otello van Giuseppe Verdi. Iveri schrijft op haar beurt dat ze vrijwillig is opgestapt.

Opera De Munt zette haar aan de kant voor de opera Un Ballo in Maschera, eveneens van Verdi. Intendant van Munt Opera Peter de Caluwe bevestigt dat Iveri niet langer welkom is: 'Ik wil trouw blijven aan mijn overtuiging dat we geen intolerantie kunnen tolereren.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden