Ontslag president Kirgizië aanvaard

Het parlement van Kirgizië heeft maandag het aftreden van de verdreven president Askar Akajev geaccepteerd. Een week nadat Akajev zijn ontslagbrief in Moskou had getekend, is de machtsoverdracht nu officieel geworden....

Van onze correspondente Corine de Vries

Het belooft een spannende strijd te worden. Waarnemend president Koermanbek Bakijev, populair in het zuiden waar de volksopstand begon, moet het in ieder geval opnemen tegen Feliks Koelov, die veel aanhang heeft in het rijkere noorden. Het Hooggerechtshof maakte Koelovs deelname gisteren mogelijk door een laatste veroordeling tegen hem * wegens corruptie * nietig te verklaren. Eerder werden veroordelingen wegens verduistering en machtsmisbruik vernietigd.

Koelov werd tijdens de opstand eind maart bevrijd uit zijn cel. Duizenden demonstranten bestormden toen het paleis van Akajev en andere regeringsgebouwen. Ze protesteerden tegen verkiezingsfraude en toenemende armoede. Akajev, die vijftien jaar aan de macht was, vluchtte naar Moskou, waar hij vorige week zijn ontslag indiende.

De 75 parlementariërs weigerden aanvankelijk Akajevs aftreden te aanvaarden. Ze verwijten hem en zijn familie corruptie en vonden een officieel aftreden te veel eer. Vrijdag ontnamen ze Akajev en zijn familie vrijwel al hun privileges, maar nog werden de parlementariërs het niet eens. Dat leidde tot felle kritiek van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, die het uitstel een bedreiging van de stabiliteit noemde. Gisteren besloot het parlement alsnog dat het ontslag nodig is om de crisis op te lossen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden