Ontslag lijkt dichtbij voor trainer zonder krediet

Na de vernederende 6-2 nederlaag tegen FC Twente eisen woedende fans het hoofd van trainer Rutten. De spelers nemen de schuld op zich, de directie aarzelt.

EINDHOVEN - Als de technisch manager van PSV de kroniek van een aangekondigde dood hoffelijk presenteert, zegt hij dat het aanblijven van de trainer de elegantste oplossing zou zijn. Marcel Brands weet dat Fred Rutten na het debacle tegen FC Twente zijn krediet heeft verspeeld bij de woedende aanhang. Een derde seizoen zonder hoofdprijs kan de club zich niet permitteren. En dan is de optelsom snel gemaakt, ook voor een coach die zijn afscheid al in de winterstop had aangekondigd.


Na een doorwaakte nacht constateert de zichtbaar vermoeide Rutten dat hij in figuurlijke zin een troostende hand van manager Brands op zijn schouder heeft gevoeld. Aanvoerder Ola Toivonen verzoekt de supporters én de media om de kritiek te richten op de falende spelers en niet op de trainer, die volgens hem niets te verwijten valt. In dit theaterstukje op trainingscomplex de Herdgang om de schade te beperken, valt alleen Brands uit zijn rol, zij het subtiel en geslepen.


Een dag na de smadelijke 2-6 tegen FC Twente spreekt Brands van een 'bijna unieke nederlaag, die PSV onwaardig is'. De schrik is hem om het hart geslagen. Brands voegt er in één adem aan toe dat de directie het verbijsterende optreden van de ploeg 'niet kan laten passeren'. Brands: 'Het zou niet geloofwaardig zijn als we nu constateren dat er niks aan de hand is.'


In het kader van een 'fundamentele herbezinning' overlegt de directie maandag met een delegatie van de supporters, die één oplossing ziet. De kop van de trainer moet eraf. Brands: 'Het draagvlak voor de trainer is bij een deel van de supporters niet zo groot. Daar loop ik niet voor weg. Het heeft niet alleen te maken met de wedstrijd tegen FC Twente. Wat meer telt is de wetenschap dat PSV de laatste twee seizoenen geen prijzen heeft gewonnen. En daar wordt elke trainer van PSV op afgerekend.'


Het is een veelbetekenend signaal aan Rutten, die zich al vaker eenzaam voelde in Eindhoven. De stoppelbaard en de groeven in zijn gezicht onderstrepen dat de vernedering door zijn oude liefde hem niet onberoerd heeft gelaten. 'De trainer is de kop van Jut', klinkt het berustend. 'Ik heb me geschaamd. Als vakidioot heb je toch al weinig rust en na zo'n wedstrijd helemaal niet. Het ongeloof overheerst nog steeds.'


Bij Feyenoord zou het Maasgebouw zijn bestormd na een wanprestatie, in de Amsterdam Arena woedt de bloedige revolutie van Johan Cruijff al een jaar. PSV heeft met Willy van der Kuylen een zwijgend clubicoon, wiens schaduw niet voelbaar is op de Herdgang.


De tweelingbroers Willy en René van de Kerkhof spelen bij Omroep Brabant met verve de rollen van Statler en Waldorf, de mopperende oudjes in The Muppet Show. Van deze oud-spelers mag Rutten misschien wel weg, of misschien niet. Je lacht om ze en haalt je schouders op. Twee aanhoudingen heeft de politie van Eindhoven verricht na het rumoer op zondag.


Zo is de Herdgang ook na de schokkende voorstelling van PSV in het Philips Stadion een oase van rust, waar alleen het vaste clubje klaverjassende bejaarden mokt over de oorwassing door Twente. Zonder reden kiezen de spelers maandagochtend de achteruitgang voor een boswandeling, want alleen de stewards staan op ze te wachten.


We moeten na één wedstrijd geen onverantwoorde beslissingen nemen, zegt Brands. 'Als we zondag hadden gewonnen, zouden we deze discussie niet hebben gevoerd.' Hij weet wel beter. Het PSV van Fred Rutten bevestigde de pijnlijke trend dat het geen topwedstrijden kan winnen. De wankelmoedige selectie maakt van bijna elk duel een dolle rit in een achtbaan. Rutten: 'We weten dat PSV een grillige ploeg heeft. Maar we zijn niet de enige in de eredivisie.'


In de kleedkamer is het er stevig aan toegegaan, aldus Toivonen. Kijk op de videobeelden hoe de middenvelder zijn armen heft in wanhoop als PSV bij de 0-3 de rode loper uitrolt voor Wisgerhof. 'Een gevolg van de gebrekkige communicatie in de ploeg én slecht verdedigen, dat kun je de trainer niet kwalijk nemen. Wij geloven in hem.'


Rutten gelooft ook in zichzelf. Zo zegt hij alleen te twijfelen of het inbrengen van stormram Vennegoor of Hesselink bij een 4-1 achterstand de juiste keuze is geweest.


Dick Advocaat zou zich al warmlopen om terug te keren in Eindhoven. Maar als bondscoach van Rusland is hij pas na het EK beschikbaar. En dus laat de directie de storm na de 2-6 even overwaaien en krijgt Rutten nog een laatste kans.


Een beschaafde nederlaag tegen Valencia in de achtste finales van de Europa League is vermoedelijk al ingecalculeerd. Maar een nieuwe dreun bij NAC zal Rutten zondag fataal worden. Nog een seizoen zonder inkomsten uit de Champions League zou een volgende saneringsronde bij PSV kunnen inluiden. Wordt Rutten nog wel een vertrek door de voordeur gegund? Of wacht hem de nooduitgang? Brands: 'Het is een logische vraag, die de supporters ook stellen. Je moet de beste oplossing zoeken en daarover praat ik met alle partijen.'


Het klinkt niet als een gloedvolle steunbetuiging aan een trainer in nood. De technisch manager bedoelt te zeggen: PSV steunt zijn dolende coach, zolang het nog kan.


Misschien nog maar een dag of zes.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden