Ontslag gouverneur Tokio klap voor organisatie Olympische Spelen

Tripjes naar zijn buitenhuis om te kunnen uitrusten in een bad waar hij zijn 'benen kan strekken', met publiek geld gefinancierde kunstaankopen en bezoekjes aan dure restaurants zijn de gouverneur van Tokio fataal geworden. De 67-jarige Yoichi Masuzoe zag woensdag geen andere uitweg dan zelf ontslag te nemen.

Yoichi Masuzoe. Beeld EPA

De val van de kleurrijke gouverneur, die vloeiend Frans en Engels spreekt, wordt gezien als een klap voor de organisatie van de Olympische Spelen. Die worden in 2020 in Tokio gehouden.

Nog niet zo lang geleden was Masuzoe een van de populairste politici van het land, dankzij zijn betrokkenheid bij de vergrijzingsproblematiek (hij schreef de bestseller Toen ik mijn moeder een luier omdeed) en zijn afkeer van corruptie. Maar juist vanwege zijn belofte van een 'schone' overheid werd hij overladen met kritiek, toen in april de eerste onregelmatigheden in zijn boekhouding aan het licht kwamen. Zijn arrogante reactie daarop hielpen hem verder in de drup.

Aanvankelijk ging het om een bedrag van slechts 450 duizend yen (ongeveer 3.700 euro) dat hij had uitgegeven aan dure hotels en restaurants. Ook gebruikte hij tegen de regels in zijn dienstauto voor tripjes naar zijn buitenhuis. Die waren noodzakelijk om 'fris en fit te blijven'.

Gênant

Op een kritische vraag van een verslaggever uit Hongkong reageerde hij hooghartig: 'Zou een leider uit Hong Kong genoegen nemen met een tweederangs zakenhotel? Denkt u niet dat zoiets gênant is?' Gevolg: meer gewroet door de media.

Dat bracht aankopen van olieverfschilderijen en ander 'onderzoeksmateriaal' ter waarde van negen miljoen yen (74 duizend euro) aan het licht. Gedaan met publiek geld en via een account op zijn eigen naam bij Yahoo Auctions. Het leidde tot een stortvloed aan brieven en mails van telerugestelde kiezers die aandrongen op zijn ontslag.

Beeld AP

Maat was vol

Voor Masuzoe vormden die onthullingen wel reden om een toontje lager te zingen ('Ik zal beter mijn best doen'), maar aan aftreden dacht hij niet: 'Eerst moeten de feiten duidelijk worden.' Voor de politieke partijen in de raad van Groot-Tokio was de maat wel vol. Hun gouverneur stelde nog een 'moratorium' voor om aan te blijven tot en met de Spelen van Rio - aan het einde daarvan zou hij bij de overdracht van de Olympische vlam aan Tokio aanwezig kunnen zijn. Dat uitje werd hem niet meer gegund. Hij kreeg het welgemeende advies zijn lijdensweg zelf te beëindigen.

Tegenover het dagblad Japan Times refereerde een van de raadsleden aan het ritueel van middeleeuwse krijgsheren om bij een dreigende nederlaag zelfmoord te plegen: 'Een waardige seppuku is beter dan wanneer anderen je hoofd afhakken.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden