Ontslag Egyptische generaals 'geen persoonlijke afrekening, maar in belang van het land'

De in juni gekozen Egyptische president Mohammed Morsi heeft gisteren de twee hoogste generaals in het Egyptische leger per direct met pensioen gestuurd. Morsi's verrassende actie duidt erop dat hij de machtsverhoudingen grondig wil wijzigen.

Aanhangers van de Eyptische president Mohammed Morsi. Beeld ap
Aanhangers van de Eyptische president Mohammed Morsi.Beeld ap

In een reactie benadrukte Morsi dat het gedwongen vertrek van de twee in het landsbelang is. 'De beslissingen die ik heb genomen, zijn geen persoonlijke afrekening. Evenmin was ik niet van plan bepaalde instellingen in verlegenheid te brengen, noch was mijn doel de vrijheid te beperken', zei Morsi tijdens een toespraak ter gelegenheid van de Islamitische heilige maand.

'Het was niet mijn bedoeling een negatieve boodschap te brengen, mijn doel was ten behoeve van dit land en zijn bevolking', aldus Morsi. De president had daarnaast ook lof voor de krijgsmacht, die zou zich nu gaan richten op 'de heilige missie om het land te beschermen'.

Machtsstrijd
Volgens Kevin Connolly, Midden-Oosten-correspondent van de BBC, zal het ontslag door Egyptenaren worden gezien als een beslissende stap in de strijd om macht tussen de nieuw gekozen politici en de generaals die al vele jaren de macht uitoefenden.

'Toen Morsi aantrad als president, leek hij zich te houden aan de door Egyptische generaals bepaalde grenzen. Deze generaals hadden decennia lang macht en voerden het interimbewind over Egypte na de val van Mubarak. Maar het is mogelijk dat Morsi's tegenstanders hem misschien hebben onderschat', vertelt Connolly.

'Het Egyptische leger was niet voorbereid op de recente aanval in de Sinaï, waarbij 16 Egyptische grensbewakers werden vermoord. Morsi lijkt hierop te reageren door de twee belangrijke leden van de legerleiding te ontslaan. Het kan zijn dat Morsi's besluit in het geheim is gecoördineerd met andere invloedrijke generaals, maar daar kan nu nog niemand zeker van zijn', aldus Connolly.

Leger
Een lid van de Opperste Militaire Raad liet gisteren weten dat de generaals vooraf op de hoogte waren gebracht van het ontslag. Naast het ontslag heeft Morsi een grondwettelijk amendement ingetrokken waarmee het leger zichzelf extra invloed had gegeven.

Het Egyptische leger heeft nog niet in het openbaar gereageerd op het nieuws. 'De Egyptische kranten stelden vandaag vast dat de macht nu weer is waar hij hoort; bij een burgerpresident, en niet bij het leger', meldde NOS-correspondent Sander van Hoorn vandaag. 'Maar, Morsi heeft nu meer macht dan Mubarak destijds. Alhoewel de kranten er vanuit gaan dat hij die macht straks verdeelt over het parlement, is hij momenteel een van de machtigste mannen ter wereld.'

Verwacht wordt dat de ontslagen minister van Defensie, Mohammed Hussein Tantawi, en de stafchef van het leger, generaal Sami Anan, inderdaad op de hoogte waren, aangezien zij nu adviseurs van de president worden.

undefined

Voormalig minister van Defensie, Mohammed Hussein Tantawi. Beeld ap
Voormalig minister van Defensie, Mohammed Hussein Tantawi.Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden