Ontslag dreigt voor acht mariniers

Acht Nederlandse mariniers dreigen te worden ontslagen. Zij zouden zich op de Antillen schuldig hebben gemaakt aan drugsgebruik. Dat heeft een woordvoerder van de Koninklijke Marine donderdag verklaard....

ANP

De acht zijn inmiddels naar Nederland teruggestuurd. Zij maken volgens de woordvoerder deel uit van een groep van vijftien militairen die is opgepakt. De zeven anderen behoren tot de Arubaanse of Antilliaanse militie. 'Het beleid is de laatste maanden aangescherpt,' aldus de zegsman. 'Er is sprake van zero tolerance. Bij gebruik van drugs wordt onmiddellijk proces-verbaal opgemaakt.'

Volgens de vakbonden hebben tientallen Nederlandse militairen zich dit jaar op de Antillen schuldig gemaakt aan misdrijven. Naast drugshandel zou het gaan om diefstal en mishandeling. De woordvoerder bevestigt dat niet.

De militaire vakbond AFMP vindt het aantal misdrijven op ruim duizend militairen buitengewoon hoog en wil een uitgebreid onderzoek. Ook de vakbond VBM/NOV dringt aan op een onderzoek.

De ongeveer 1100 militairen zijn op de Antillen om de criminaliteit en illegaliteit te bestrijden. Daarbij staan de militairen de Kustwacht van de Antillen bij. Het aantal illegalen dat via de baaien van het eiland ongemerkt aan land komt, is dit jaar toegenomen. Ook de drugssmokkel en daaraan verbonden criminaliteit is gegroeid. In de eerste drie maanden van het jaar kwamen op Curaçao vijftien mensen door geweld om het leven.

Correctie: Aanvankelijk werd gemeld dat dertig 'marechaussees' zich te buiten zijn gegaan aan misdrijven als mishandeling en diefstal. Dat moet 'mariniers' zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden