Ontslag directeur Bolsjoj in nasleep van zuuraanval

De directeur van het door schandalen geplaagde Bolsjoj Theater is dinsdag ontslagen. Het vertrek van Anatoli Iksanov moet het begin zijn van een 'nieuwe start' voor het wereldberoemde theater, zei minister van Cultuur Medinski.

MOSKOU - Het ontslag komt een half jaar na de aanslag met azijnzuur op artistiek directeur Sergej Filin - een tijd waarin de beerput onder het pas gerenoveerde theater volledig openging. Als nieuwe directeur is aangesteld Vladimir Oerin, de gezaghebbende algemeen directeur van het Stanislavski Theater in Moskou.

'Er was een moeilijke situatie ontstaan rond het theater en alles wees op de noodzaak van vernieuwing', zo zei Medinski tijdens een persconferentie. De naast hem gezeten Iksanov (61), die er normaal niet voor schroomt zijn tegenstanders met forse retorische klappen in de hoek te zetten, hoorde het zwijgend aan en bedankte alleen de 'vrienden bij het Bolsjoj'.

Met Iksanovs vertrek hopen de autoriteiten een grote schoonmaak voltooid te hebben die de rust rond het theater moet doen weerkeren. Het slagveld van het afgelopen half jaar oogt indrukwekkend. Filin is inmiddels achttien keer aan zijn ogen geopereerd, maar één oog is nog altijd blind en bij zijn andere oog is 10 procent gezichtsvermogen hersteld.

De danser Pavel Dmitritsjenko zit in afwachting van een rechtszaak al enige maanden in voorarrest. Hij erkende dit voorjaar de opdracht te hebben gegeven om Filin een lesje te leren. Hij ontkende evenwel vooraf te hebben geweten dat het om een aanval met azijnzuur zou gaan.

Dmitritsjenko's woede op Filin zou niet alleen ontstoken zijn door de vermeende achterstelling van zijn vriendin - de ballerina Anzjelina Vorontsova - maar ook door andere misstanden, waaronder de oneerlijke verdeling van steunfondsen onder individuele dansers. Dmitritsjenko kreeg in de rechtbank veel steun van collega-dansers en de politie is een onderzoek begonnen naar financiële malversaties.

Nikolaj Tsiskaridze, de aartsvijand van Iksanov, werd vorige maand al het Bolsjoj uitgewerkt; zijn contract werd niet verlengd. De trotse Georgiër, die lang een van de voornaamste dansers van de balletgroep was, voerde jaren een intense retorische strijd met de nu ontslagen directeur. Hij keerde zich tegen Ikanovs 'moderniseringsdrang' en verweet hem dat het Bolsjoj Theater er na de zeven jaar durende en met bladgoud overgoten renovatie uitzag als een 'Turks hotel'. Tsiskaridze zag zichzelf als ideale opvolger van Iksanov, maar theaterkenners zeiden dinsdag dat het 'zelfmoord' zou zijn als de nieuwe directeur hem zou vragen terug te keren naar het theater.

Zowel oud-directeur Iksanov als Tsiskaridze werden volgens Russische media gesteund door belangrijke politieke facties. Iksanov claimde onlangs dat er al drie jaar werd gelobbyd om zijn ontslag, tot op het niveau van premier Medvedev. Zijn ontslag kan een politieke aanleiding hebben; vorige week beende prima donna en vooraanstaand Doema-lid Svetlana Zacharova boos het podium af toen ontdekte dat ze geen toprol zou dansen op de openingsavond van een nieuwe balletproductie van Poesjkins Jevgeni Onegin.

Aan de 66-jarige Vladimir Oerin nu de taak om de oude loopgraven te laten overwoekeren, liefst met nieuwe artistieke prestaties. 'Ik plan geen revoluties', zei hij gisteren. 'Ik ben me ervan bewust dat in dit theater, zoals in elk ander, een individu alleen niets voor elkaar krijgt. Ik hoop erg dat de meeste mensen die hier werken - getalenteerde, bijzondere mensen - mijn bondgenoten zullen zijn.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden