Ontslag bankier Yunus verdeelt Bangladesh

Van onze verslaggeverPeter de Waard

AMSTERDAM - Het gerechtshof in Bangladesh heeft een besluit over de positie van Mohammed Yunus als topman van de Grameen Bank, de bank voor de armen, uitgesteld. Waarschijnlijk zal het hof vandaag een besluit nemen, nadat eerst nog regeringsfunctionarissen zijn gehoord.


Vorige week eiste de centrale bank van Bangladesh het ontslag van Yunus vanwege zijn hoge leeftijd. De winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede in 2006 is inmiddels 70 jaar en volgens de wet van het land had hij niet langer dan tot zijn 60ste aan het hoofd van een bank mogen staan. Yunus en de Grameen Bank zijn echter tegen het besluit van de centrale bank in beroep gegaan. Eigenlijk had die zondag al uitspraak willen doen.


De zaak heeft tot grote verdeeldheid geleid in zowel Bangladesh als India. Yunus, die in de jaren tachtig met zogenoemde microkredieten talloze armen in Bangladesh heeft geholpen met het opzetten van een eigen bedrijfje, heeft vele aanhangers in binnen- en buitenland. In totaal heeft hij negen miljoen armen met een krediet geholpen, waarvan 97 procent vrouwen.


Aanhangers denken dat Yunus het slachtoffer is van een politieke samenzwering. De huidige premier Sheikh Hasina zou Yunus als een politieke opposant zien. In 2007 zou Yunus volgens haar met behulp van het leger zelf een hoge politieke positie hebben willen bekleden. Ze heeft Yunus ervan beschuldigd de armen te hoge rentes in rekening te brengen voor de microkredieten en heeft hem zelfs een bloedzuiger genoemd. Yunus geniet echter de steun van onder anderen de voormalige Amerikaanse president Bill Clinton en de huidige president Barack Obama. De Amerikaanse senator John Kerry, voorzitter van het Comité voor Buitenlandse Betrekkingen, sprak zondag zijn ongerustheid uit over de pogingen van de regering in Dhaka om Yunus opzij te zetten.


Sajeeb A. Wazed, de zoon van premier Sheikh Hasina, ontkende gisteren dat er sprake zou zijn van een politieke vendetta. Hij beschuldigde Yunus van grootschalige corruptie. Yunus zou liefst 100 miljoen dollar (72 miljoen euro) aan Amerikaanse ontwikkelingsgelden naar een privé-onderneming in India hebben overgemaakt. 'Daarvan is 30 miljoen teruggeven. Maar waar is die andere 70 miljoen gebleven?'


Hij zei dat Yunus de 'internationale lobby' misbruikt en voor zijn karretje spant. Wazed, die in de VS woont en werkt, zei dat mensen die tussen 1998 en 2002 geld hadden geleend bij Grameen Bank gedwongen werden ook een spaarrekening op te zetten.


'Dit geld is nooit teruggeven. Dat is fraude en diefstal.' Op de leningen zou volgens hem een rentepercentage van 30 in rekening zijn gebracht en nog een opslag van 10 procent.


De premierszoon zegt dat de regering het recht heeft om bestuurders bij de bank te benoemen en ontslaan, omdat zij een belang van 25 procent in Grameen heeft. Er zijn ook talrijke steunbetuigingen voor Yunus, met name van mensen die het gelukt is met de kredieten van Grameen een bedrijf op te zetten.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden