Ontruiming Grieks vluchtelingenkamp Idomeni 'verloopt kalm'

Griekenland is dinsdag begonnen met de ontruiming van het vluchtelingenkamp in Idomeni, aan de grens van Griekenland met Macedonië.

Kinderen uit vluchtelingenkamp Idomeni zitten op de rand van de ladingruimte van de bus. Beeld null
Kinderen uit vluchtelingenkamp Idomeni zitten op de rand van de ladingruimte van de bus.

Eenheden van de oproerpolitie grendelden in de vroege ochtend het gebied rond het kamp hermetisch af. De evacuatie zal waarschijnlijk een week tot tien dagen duren. Voor de operatie zijn zo'n 400 politiemensen naar Idomeni gebracht. Journalisten worden op afstand gehouden. Giorgos Kyritsis, een regeringswoordvoerder voor de vluchtelingencrisis, zei dat de politie geen geweld zal gebruiken.

'De evacuatie verloopt zonder problemen', zei Kyritsis tegen persbureau Reuters. 'Degenen die hun spullen pakken zullen vertrekken, we willen dat deze situatie afgelopen is. Idealiter aan het eind van de week. We hebben geen strikte deadline, maar dat is wat we schatten.' De Griekse politie meldt dat er dertien bussen met totaal 609 mensen zijn vertrokken.

Volgens een medewerker van Artsen zonder Grenzen verloopt de evacuatie 'heel kalm' en 'vertrekken de meeste migranten vrijwillig', vertelt Volkskrantverslaggeefster Carlijne Vos, die in Idomeni is. 'De migranten gaan nu naar nieuwe, open kampen op industrieterreinen bij Thessaloniki. Daar zitten ze dichter bij betere voorzieningen, hier zitten ze in the middle of nowhere.'

Idomeni is het grootste vluchtelingenkamp van Griekenland. Het kamp ontstond uit een informele grensovergang voor vluchtelingen en migranten naar het noorden van Europa.

Geschat wordt dat er de afgelopen maanden ruim 8.400 mensen woonden, onder wie honderden kinderen. De meesten komen uit Syrië, Afghanistan en Irak. Op het hoogtepunt, toen Macedonië zijn grens sloot in maart, waren er meer dan 14 duizend mensen in het kamp. De nu nog in Idomeni verblijvende vluchtelingen worden verplaatst naar nieuw opgeleverde officiële kampen.

Een gezin loopt mee met Griekse oproerpolitie. Beeld null
Een gezin loopt mee met Griekse oproerpolitie.
Kinderen tijdens de evacuatie van Idomeni. Beeld null
Kinderen tijdens de evacuatie van Idomeni.

'Diefstal en vandalisme'

De omstandigheden in Idomeni zijn slecht. Eerder deze maand klaagden bewoners van het dorpje (waar slechts 300 mensen wonen) over diefstallen en vandalisme door vluchtelingen en bandeloosheid in het kamp. Ze eisten dat de Griekse regering maatregelen neemt.

Volgens de inwoners van Idomeni komen de migranten 'ongecontroleerd' het dorp binnen om daar schade aan te richten. 'Iedereen in het vluchtelingenkamp doet maar wat 'ie wil en er is sprake van een gevaarlijke onhygiënische situatie.'

Een paar honderd meter verderop van het Idomeni-kamp is het Hara-kamp, een nieuwer illegaal kamp op een voormalig benzineterrein. 'Het is hier een ontzettende bende, een enorme vuilnisbelt', vertelt Vos. 'Het ene vluchtelingenkamp wordt opgeruimd, maar ondertussen worden de vluchtelingen hier vergeten.'

De Griekse regering wil dat de mensen voorlopig gaan wonen in de kampen met betere voorzieningen in de buurt van Thessaloniki.

Sinds de vluchtelingendeal met Turkije van start is zitten tienduizenden vluchtelingen vast in Griekenland. Ze horen niet tot de groep die meteen wordt teruggezet naar Turkije, en moeten afwachten tot de Griekse autoriteiten hun asielaanvraag hebben behandeld.

Een groep mannen rent weg om te voorkomen dat ze worden geëvacueerd naar een ander kamp. Beeld null
Een groep mannen rent weg om te voorkomen dat ze worden geëvacueerd naar een ander kamp.

De hel van Idomeni

'Toen ik Idomeni voor het eerst binnenkwam en de mensen en de tenten bij het vallen van de nacht kletsnat zag worden van de regen, dacht ik dat ik in zo'n dure, 'eind-van-de-wereld' Hollywoodproductie was beland', schreef de Griekse journalist Evangelos Areteos in maart in Vonk.

Bussen staan klaar om vluchtelingen en migranten te vervoeren naar andere kampen. Beeld null
Bussen staan klaar om vluchtelingen en migranten te vervoeren naar andere kampen.
Tenten op het spoor tussen Griekenland en Macedonië. Beeld null
Tenten op het spoor tussen Griekenland en Macedonië.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden