Ontregelde schoonheid

Uw favoriete zomerserie Mad Men is inmiddels gearriveerd bij een zelfverzekerder type vrouw. Zie de overbeet van secretaresse Megan.

CLEMENTINE VAN WIJNGAARDEN

Het was het gesprek van de dag, toen het vijfde seizoen van Mad Men eind april in Amerika van start ging: Megan (Jessica Paré) zingt in de eerste aflevering op een surpriseparty ter ere van de veertigste verjaardag van Don Draper Zou Zou Bisou en danst daarbij quasi verlegen en daardoor des te sexyer. I wish you could sing like her, zegt Roger Sterling tegen zijn echtgenote als het liedje is afgelopen en Megan op de schoot van Don Draper is gekropen en 'happy birthday darling' in zijn oor fluistert. I wish you were like him, geeft zijn echtgenote hem lik op stuk.

De Zou Zou Bisou-scène is voor kijkers in Nederland nog ver weg. Het vijfde seizoen staat op de rol voor volgend jaar maart. Maar met Megan hebben we inmiddels al wel kennisgemaakt. Ze werd in het vierde seizoen geïntroduceerd als de nieuwe receptioniste van reclamebureau Cooper-Sterling-Draper-Lane. In aflevering 9, die vorige week werd uitgezonden, is ze gepromoveerd tot de secretaresse van Don Draper. De meeste kijkers weten wel wat dat betekent in een serie die begon in de jaren vijftig, toen vrouwen vooral de rokjes waren die ze droegen.

Inmiddels loopt Mad Men richting het midden van de jaren zestig en hoewel er in de positie van de vrouw wel iets is verbeterd, is de emancipatie nog een paar jaartjes weg. Maar Megan is, daarvan zullen de contouren de komende afleveringen worden geschetst, wel de voorbode van een nieuw soort vrouw, een die beter in haar vel zit dan de dames die we tot nu toe zagen in het kantoor aan de Madison Avenue in New York. Ze is subtieler in het tonen van haar seksualiteit dan Joan, warmer dan Betty en zelfverzekerder dan Peggy.

Ze is ook mooi: frêle en petite en met haar Franse roots ook nog eens exotisch. Toch is ze geen standaard schoonheid. En dat komt door haar gebit. Megan heeft opvallende tanden: haar voortanden staan een beetje naar voren en er zitten kleine spleetjes tussen. Het is niet een, twee, drie mooi, maar wel fascinerend. Het maakt haar echt.

Haar gebit blijkt ook de kijkers niet te ontgaan. Op internet woeden levendige discussies. Want dat je in de jaren zestig nog zulke tanden had, alla, maar het blijken mevrouw Parés échte tanden! Er is zelfs een poll: op de vraag of Jessica Paré haar tanden moet laten doen, antwoordden tot dusver 389 stemmers 'ja', tegenover 345 nee-zeggers. Onder de stemming staan enkele reacties: 'Ik heb niet meer zo'n glimlach gezien sinds Mr. Ed' (het pratende paard uit de gelijknamige komische serie uit de jaren zestig en: It's her mouth, not mine.

Fix your teeth

Het doet denken aan de ophef een paar jaar geleden toen de Britse komiek Ricky Gervais (waarschijnlijk telefonisch) werd geïnterviewd door een Amerikaanse journalist die hem complimenteerde met zijn lef om zich voor zijn rol als Engelse tandarts in Ghost Town zulke onflatterende tanden te hebben laten aanmeten. Gervais moest de journalist teleurstellen, niks neptanden, dat was gewoon zijn eigen gebit. Tot ontsteltenis van de interviewer uiteraard.

Fix your teeth is sinds eind jaren zestig zo'n beetje de standaarduitdrukking onder Amerikaanse castingagenten geworden. De Hollywoodsmile deed haar intrede: een mond met kaarsrechte tanden die witter dan wit zijn. Uniformiteit werd ook in tanden de norm, kijk naar het lijstje veelgevraagde actrices van dit moment: Jessica Alba, Rachel McAdams (weliswaar Brits), Charlize Theron en Kristin Stewart hebben stuk voor stuk een gebit waarop niets is aan te merken, behalve dat het zo hetzelfde is.

Een actrice als Shelly Duvall zal nu niet gauw meer gecontracteerd worden. Mocht ze in The Shining dan misschien zijn gecast om haar freaky uiterlijk (grote ogen, dito tanden), in Robert Altmans 3 Women (1977) is ze toch echt een schoonheid, ondanks of misschien juist dankzij dat inderdaad geprononceerde gebit.

In interviews zegt Mad Men creator Matthew Weiner dat het mede Jessica Parés tanden waren die hem uiteindelijk voor haar deden kiezen. Weiner is sinds het begin van de serie zeer nauw betrokken geweest bij de casting. Hij vertelde bij het van start gaan van het eerste seizoen iets over het verloop daarvan. Dat hij actrices voorbij zag komen, de een nog mooier dan de ander, steengoed vaak. Maar dat hij dacht: er is iets. Als hij thuis op de band terugkeek, zag hij het: de opgevulde lippen, de fillers tussen wang en mond, het iets te strakke voorhoofd. Weiner wilde zijn actrices zo puur natuur als ze in de fifties en sixties waren en zorgde met de voloptueuze Joan (Christina Hendricks) niet alleen voor een rage in strakke rokken, maar ook voor een herevaluatie van de broodmagere actrice.

Nu vestigt Weiner de aandacht op de mond. Waar Peggy (Elisabeth Moss) ook al geen perfect gebit heeft, is het bij Megan opvallender, omdat ze verder zo picture perfect is. Dan worden een paar opvallende tanden ook spraakmakend.

Weiner zou Weiner niet zijn als hij Megan niet zelfreflexief over haar gebit zou laten zijn. Waar wij als kijker al lang het onze denken over haar tanden, laat hij er haar in de laatste aflevering van dit vierde seizoen iets over zeggen.

I love your teeth

Megan is (spoiler!) met Don Draper naar Californië om op zijn kinderen te passen en gaat een avondje uit met een studievriendin. Als ze thuiskomt, vraagt Don hoe het was. Mwah, zegt Megan. 'Ze is actrice, speelt in Hogan's Heroes. Ze zegt dat dat mij nooit gaat lukken, vanwege mijn tanden. Ik wil niet eens actrice worden.' I love your teeth, zegt Draper. Want dat er iets groeit en bloeit tussen de twee moge inmiddels duidelijk zijn.

Op internet zijn de tanden van Megan ook topic op een site voor tandartsen. Ene Meg doet de makers van Mad Men daar een plotsuggestie: als de actrice besluit wat aan haar lach te doen, zou haar personage de cosmetische tandkunde kunnen introduceren die eind jaren zestig in opmars kwam. Of Weiner de suggestie ter harte zal nemen, is een tweede, want in Mad Men gaat alles altijd net even anders dan je verwacht.

Maar dat de Hollywoodsmile sinds de jaren zestig de wereld heeft veroverd, is een gegeven. Nagenoeg alle meisjes en jongens in de brugklas hebben binnen- en buitenboordbeugels, plaatjes en slotjes in hun mond. Vijf jaar later hebben ze allemaal hetzelfde kaarsrechte gebit. Tegenwoordig zie je zelf 50-jarige vrouwen met slotjesbeugels. Is het niet meer alleen van achter lyceum, maar ook van voren - bij wijze van spreken dan.

Onlangs sprak ik een moeder die iets onverwachts dappers zei over de vooruitstaande tanden van haar dochter. 'We moeten maar even afwachten hoe het straks bij haar gezicht staat.' Zelf stuitte ik pas geleden op een briefje uit mijn puberteit. Ik had het gewaagd om de kwaliteiten van een one-night-disco-kiss-date in twijfel te trekken. 'Het was voor Freek ook niet makkelijk', schreven zijn vrienden, 'daar dit zijn eerste ervaring met een haas was.'

Met respect voor Jessica Paré, maar de afspraak bij de orthodontist voor mijn dochter in juni 2016 staat al vast.

De 10de aflevering van het vierde seizoen van Mad Men is woensdag te zien bij de VARA op Ned. 2, 23.25 uur.

Previously on Mad Men

In seizoen 4 van Mad Men, nu op tv, gaat het niet al te best met de eens zo onaantastbare reclameman Don Draper. Het reclamebureau heeft moeite klanten te werven en Draper worstelt met zijn eenzame vrijgezellenbestaan in een onaangenaam donker flatje in New York City. Zo rond aflevering 9 lijken de zaken ten goede te keren. Draper begint fanatiek te zwemmen en voelt zich fysiek en mentaal beter. Dan valt zijn oude secretaresse dood en komt de mooie Megan haar vervangen.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden