Ontpoldering Hedwigepolder valt goed in België

Het besluit van VVD en PvdA om de Hedwigepolder in Oost-Zeeuws-Vlaanderen onder water te zetten is zoals verwacht in België goed ontvangen, maar in Zeeland houdt het verzet aan. De volledige ontpoldering is een van de besluiten in het maandag gepresenteerde regeerakkoord. Het is nog niet duidelijk wanneer dit gaat gebeuren. Het akkoord meldt dat de ontpoldering 'zo spoedig mogelijk' ter hand wordt genomen.

Protest tegen het mogelijk ontpolderen van de Hertogin Hedwige Polder in Zeeuws Vlaanderen Beeld anp
Protest tegen het mogelijk ontpolderen van de Hertogin Hedwige Polder in Zeeuws VlaanderenBeeld anp

De Vlaamse premier Kris Peeters noemde het goed nieuws, maar wilde tegelijk wel weten wat de afspraak precies behelst. De minister-president had Nederland begin oktober een ultimatum gesteld van 6 weken om het gebied te ontpolderen. De Europese Commissie wilde nog niet reageren. Ook de Antwerpse haven heeft instemmend gereageerd op het plan. De haven noemt de ontpoldering een belangrijke bouwsteen voor het toekomstig beheer van het Westerscheldegebied.

De eigenaar van de Hedwigepolder blijft zich verzetten tegen het onder water zetten van de polder. Dat liet zijn juridisch adviseur weten namens grootgrondbezitter Gery de Cloedt. Concrete stappen wilde hij nog niet kwijt. 'Dit krijgt ook een planologisch vervolg, met inspraakmogelijkheden. Die gaan we benutten', zei de adviseur. De Cloedt stapte in 2009 al naar de rechter om het toenmalige kabinetsbesluit om de polder onder water te zette, aan te vechten. 'Die civiele procedure is toen in de ijskast gezet. Het zou best kunnen dat we die voortzetten.'

Ook het actiecomité Red onze Polders legt zich er niet zomaar bij neer. 'We gaan kijken wat we hiertegen kunnen doen', liet woordvoerster Magda de Feijter van het comité weten. Een mogelijke rechtszaak sluit ze niet uit.

Volgens Karla Peijs, commissaris van de Koningin van Zeeland, was het besluit te verwachten. 'Het vorige kabinet zat natuurlijk in de problemen na het mislukken van het tweede alternatief van staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw).'

Het kabinet-Balkenende II had in 2005 aan Vlaanderen beloofd dat de natuur werd gecompenseerd voor de schade die was ontstaan door het verdiepen van de vaargeul naar Anwerpen. De commissie-Nijpels adviseerde ontpoldering van de ruim 300 hectare grote Hedwigepolder die in 1907 werd ingepolderd, maar in 2009 besloot het vernieuwde kabinet-Balkenende IV de polder niet onder water te zetten, tot woede van de Belgen. Ook het eerste kabinet van Rutte wilde niet dat het gebied onder water kwam en zocht naar alternatieven.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden