Ontpluchen

De fractie van de PvdA heeft na 'Bergen' de uitslag van de verkiezingen nog niet begrepen. Hoe kan men als ex-leden van het paarse bewind vanuit de blauwe stoel rode oppositie voeren?...

Na Vermeend moeten meer oud-gedienden(!) zonder morren opstappen. Aanblijven geeft blijk van arrogantie, behoudzucht en hechten aan het pluche. Een radicale aanpak is beter dan dit pappen en nat houden. Nu is de tijd rijp voor een politieke renovatie.

Na de 'gekozen burgemeester' die op een achternamiddag erdoor gejast is - de overbodigheid van D66 is daarmee aangetoond -, kan de staatsrechtelijke vernieuwing doorgezet worden. Begin bij het ontpluchen.

Uitgaande van een periode van vier jaar zou bij wet geregeld moeten worden dat volksvertegenwoordigers maximaal drie perioden zitting mogen hebben in respectievelijk Kamers, Staten of Gemeenteraden. Die termijn zou eveneens moeten gelden voor de te kiezen Commissarissen van de Koningin en burgemeesters. Ook de Senaat zou rechtsstreeks gekozen moeten worden. Gekozenen zouden niet gelijktijdig in genoemde organen zitting mogen hebben (zoals nu: burgemeesters in de Eerste Kamer).

Het zou niet alleen de doorstroming dus vernieuwing bevorderen, maar ook een eind maken aan de politieke coöptatie en de 'pluchejubilea' (met lintje).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden