Ontploffingen en gigantische vuurzee bij Shell in Moerdijk

Bij Shell in Moerdijk is dinsdagavond rond 11 uur een grote brand uitgebroken na meerdere explosies. Een van de benzeenreactoren is ontploft, meldt de burgemeester. Bij de brand zijn volgens de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant 'twee tot vier gewonden' gevallen. Er zou geen sprake zijn van doden of vermisten.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTERS MAUD EFFTING en WIL THIJSSEN

AMSTERDAM - De oorzaak van de brand was dinsdagavond nog niet bekend. De explosie vond plaats toen twee ploegendiensten elkaar afwisselden. Shell is bezig met groot onderhoud aan twee fabrieken op het terrein. Omwonenden zeggen dat ze deuren hoorden klapperen alsof er een aardbeving was.

'Er ontstond een pittige vuurzee', zei woordvoerster Marieke van Wijk van de veiligheidsregio dinsdagavond. 'Voordeel is dat de rookkolom recht omhoog gaat, waardoor chemische stoffen hoog in de lucht verbranden.'

Volgens Van Wijk was er geen gevaar voor de gezondheid van omwonenden. Veiligheidsmaatregelen waren niet nodig.

Burgemeester Jac Klijs daarentegen adviseerde burgers binnen te blijven en hun ramen en deuren te sluiten. 'Zeer waarschijnlijk is er wel een vorm van benzeenuitstoot', zei hij. Benzeen is een kankerverwekkende stof.

Het grote verschil met de brand in Chemie-Pack begin 2011 is dat de brandweer onmiddellijk schuimblusvoertuigen inzette, stelt de woordvoerster.

Shell Moerdijk is een van de grootste chemische complexen van Nederland en Europa. Er werken 800 medewerkers en meer dan 500 aannemers. De fabrieken leveren grondstoffen voor bedrijven. Of het onderhoud iets met de brand te maken heeft, is onbekend. Op zijn site meldde Shell eerder dat de werkzaamheden 'beperkt' zouden zijn: 'Wij verwachten niet dat de omgeving iets van deze werkzaamheden zal merken.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden