Ontploffing doet VN-chef schrikken

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties is ongedeerd gebleven door een explosie tijdens de persconferentie die hij donderdag in Bagdad gaf samen met de Iraakse president Nuri al-Maliki, tijdens zijn eerste bezoek aan de Iraakse hoofdstad....

APANP en Reuters

Het gebeurde enkele minuten nadat de Iraakse leider had gezegd dat het bezoek van Ban liet zien dat Bagdad ‘op weg is naar stabiliteit’.

Het is het eerste bezoek van Ban aan het verscheurde land, sinds hij op 1 januari dit jaar aantrad als topman van de VN.

Zoals gebruikelijk bij bezoeken van hooggeplaatste personen aan Irak, werd de aankomst van Ban pas bekendgemaakt nadat hij in de hoofdstad was geland. Premier al-Maliki wachtte de VN-chef op het vliegveld op.

Behalve met de premier spreekt de secretaris-generaal met andere belangrijke regeringsfunctionarissen, leiders van politieke partijen en parlementsleden. De besprekingen gaan over recente gebeurtenissen in Irak en de rol die de VN in het land kunnen spelen.

Bans voorganger Kofi Annan bezocht Irak in november 2005 voor het laatst. De volkerenorganisatie was enkele maanden daarvoor een zware slag toegebracht, toen haar hoofdkantoor in Bagdad door een bomaanslag werd getroffen. Ruim twintig personen, onder wie VN-gezant Sergio Vieira de Mello, kwamen om.

Een leider van een sjiitische militie, Ahmed Shibani, heeft donderdag, een dag na zijn vrijlating, een gesprek gevoerd met al-Maliki. De man is een naaste medewerker van Muqtada al-Sadr en zat meer dan twee jaar gevangen. Volgens de Verenigde Staten kan Shibani een voorname rol spelen bij het matigen van extremistische groepen en bijdragen aan de verzoening.

Volgens de Iraakse politie zijn zondag bij een autobomaanslag in Noord-Bagdad kinderen als afleidingsmanoeuvre gebruikt om toegang tot het complex te verkrijgen. De bestuurder van de auto wees bij het passeren van een Amerikaanse controlepost op twee kinderen op de achterbank en zei dat hij ze in de auto zou achterlaten. De auto ontplofte vervolgens met de kinderen er nog in. Bij de aanslag kwamen acht mensen om het leven en raakten er 28 gewond.

Een politiechef in de wijk uitte het vermoeden dat de kinderen ontvoerd waren. Het gaat mogelijk om een nieuwe methode van radicale opstandelingen. Volgens een andere agent zouden er sinds vorig jaar nog drie gevallen bekend zijn waarbij vrouwen of kinderen werden gebruikt bij bomaanslagen met geparkeerde auto’s. In die gevallen zouden zij echter de voertuigen tijdig verlaten hebben.

De methodes van sektarische opstandelingen om paniek te zaaien en zo veel mogelijk slachtoffers te maken zijn sinds het begin van de oorlog in Irak vier jaar geleden steeds inventiever en meedogenlozer geworden. Eind januari baarde een reeks bomaanslagen met het giftige chloorgas grote zorgen. Ook zijn er in het verleden aanslagen gepleegd die kennelijk kinderen als doelwit hadden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden