Ontploffing bij BASF is in Arnhem derde in zeven maanden Bomaanslag stelt politie voor raadsels

De Arnhemse politie tast in het duister wie verantwoordelijk is voor de bomaanslag van dinsdagavond op het hoofdkantoor van BASF....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Het explosief ontplofte laat in de avond bij de vooringang van het gebouw dat op een industrieterrein is gelegen. De ontploffing, die in de wijde omgeving was te horen, richtte flinke schade aan. Een deel van de gevel werd beschadigd. Een omwonende zou daarna een auto hebben zien wegrijden, maar de politie kon dit verhaal niet bevestigen.

De politie heeft nog geen concrete aanwijzingen dat deze actie in verband staat met de onopgeloste bomaanslagen in oktober en januari op kantoren van Credit Lyonnais en Banque Paribas. Wel is opvallend dat in alle drie gevallen de bom bij de ingang van de gebouwen is geplaatst.

De ontploffingen waren bovendien steeds laat in de avond. Tot nu toe is geen enkele dode of gewonde gevallen. 'Het lijkt er sterk op dat ze zorgvuldig hebben willen vermijden dat er slachtoffers vielen', aldus P. Meijer van de politie.

Burgemeester Scholten van Arnhem sprak direct zijn afschuw uit over de aanslag. President-directeur H. de Vries van BASF, die in de ochtend het personeel toesprak, toonde zich nogal verbaasd dat zijn bedrijf het doelwit was.

Het is de eerste keer dat de onderneming in Nederland slachtoffer is van een aanslag. Ook zou het bedrijf de laatste tien jaar niet zijn bedreigd. In het hoofdkantoor werken zo'n zeshonderd mensen.

De politie sloot woensdag de omgeving van het gebouw af voor verder sporenonderzoek. Dinsdagnacht zochten leden van de Explosieven Opruimingsdienst (EOD), de technische recherche en het Gerechtelijk Laboratorium in Rijswijk het terrein af voor mogelijke restanten van de bom.

Onderzoek naar de twee andere aanslagen heeft vorige maand uitgewezen dat de gebruikte explosieven ammoniumnitraat bevatten, een stof die vooral in kunstmest zit. Zo'n 'kunstmestbom', die tot nu toe nauwelijks in Nederland is gebruikt, werd ingezet bij de aanslag medio vorig jaar op een Amerikaans overheidsgebouw in Oklahoma City. Hierbij vielen ruim 150 doden.

De serie aanslagen in Arnhem begonnen op 17 oktober vorig jaar met een ontploffing bij een kantoor van de bank Credit Lyonnais. Eerder werden stenen door de ramen gegooid. Een maand daarvoor begon Frankrijk met de kernproeven in de Stille Oceaan. Op 2 januari volgde een zwaardere aanslag met een professionele bom op het gebouw van Banque Parisbas die een half miljoen gulden schade aanrichtte. Deze aanslag werd drie weken later in een brief opgeëist door een tot dusverre onbekende groepering, het Anti-Nucleair Genootschap Stil Tegenoffensief (ANGST). Daarna werd van deze groep niets meer vernomen.

Hoewel de onderzoeken naar beide aanslagen weinig opleverden, heeft de Arnhemse politie sterke vermoedens dat de daders in linkse actiegroepen in Gelderland gezocht moeten worden. 'Wij hebben het idee dat we het in Arnhem of Nijmegen moeten zoeken. Dus dicht bij huis', aldus Meijer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden