Ontoening

Soms schelden we per ongeluk driekwart van de Nederlandse bevolking uit. Zoals laatst - alsnog excuses - een lid van het personeel van het culinair laboratorium tot twee keer toe de mensen voor oen uitmaakte die geen gehaktbal kunnen braden....

Receptenschrijvers kunnen vaak niet (meer) begrijpen dat beginnende kokers al wanhopig worden om een doodgewone aanwijzing. Ook in mooie receptenbladen, zoals het gratis kleurenmaandblad van de kruidenier, loop je onverwacht vast. Een lezeres wist ons geheime alarmnummer te vinden en belde in paniek om de betekenis te vragen van deze opdracht: 'slink de andijvie'. We legden uit dat de groente, nog nat van het wassen, in een pan op het vuur in elkaar stort, slinkt.

Even later weer de telefoon. Mislukt! In het recept met de andijvie werden ook schijven aardappel voorgeschreven. En wie koken kan, had onmiddellijk gezien dat het hier schijven gekookte aardappel moesten zijn. Maar dat stond er niet. Dus neem je rauwe, 26 jaar oud, voor het eerst je eigen huishouden, een pan gekocht een man genomen en koken maar met het blad van de kruidenier op het aanrecht.

We kregen veel reacties op onze nieuwe lui & langzaam kokerij (zie de Volkskeuken van 20 juni), misschien ook wel omdat het altijd lukt en niemand meer een oen is. We deden een grote kip (het kan ook een soepkip zijn of een oude haan, 's nachts gestroopt bij de kinderboerderij) in een pan water met een bouillonblok en lieten die uren op laag vuur staan met het deksel op de pan. Het kippenvlees is van de botjes gevallen of laat zich makkelijk losplukken. Het kippenvel ligt los. Het vel kan worden verwijderd (onze kippen zijn er dol op!) of opgegeten.

In de pan blijft een soep achter die na afkoeling stijf wordt als een pudding. Het is de gelatine uit het kippenbot dat de soep bindt. Bovenop drijft het vet dat van de kip af smolt. Wie dat niet wil eten, moet de pan koel wegzetten of even in de vrieskist zetten. Het vet stolt tot een mooie plak die er in z'n geheel of in stukken afgeschept kan worden. Wat overblijft kan worden opgewarmd, met naar goeddunken nog wat extra water erbij en/of een doosje ingedikt tomatensap uit Italië. Er is een bami-soort te koop die in een tel gaar is. Eiernoedels, kan op het pakjes staan. Doe er een handjevol van in de hete soep die niet echt hoeft te koken en tel tot tien. Wie gek wil doen, voegt er nog een schep suiker aan toe. Doen ze in de soepfabriek ook.

Wouter Klootwijk

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden