Ontmaskerde spion ‘bewijst’ dat Georgië terreur steunt

Spion zou een in Georgië geboren Tsjetsjeen zijn...

Van onze correspondent Arnout Brouwers

MOSKOU De Russische geheime dienst FSB zegt een Georgische spion te hebben ‘ontmaskerd’ die de taak had het terrorisme op de Russische Kaukasus aan te jagen. Georgië wees het verhaal van de hand als ‘absurd’ en ‘onderdeel van een provocerend beleid’.

De zware Russische beschuldiging lijkt een aanwijzing dat Moskou bereid is de zenuwoorlog met Georgië, die volgens Georgische politici al bijna een echte oorlog werd, verder op te voeren. Donderdag liet een Russische luchtmachtgeneraal zich enthousiast uit over de uitnodiging van het separatistische Abchazië – dat formeel tot Georgië behoort – om er Russische militaire bases te vestigen.

Westerse landen maken zich steeds meer zorgen om de druk die Rusland uitoefent op het buurland. Tegelijkertijd vragen ze Georgië om zich op het retorische slagveld enigszins gedeisd te houden. De Georgische president Saakasjvili noemde Ruslands optreden deze week ‘de meest agressieve poging de wereldorde en de Europese ordening te herzien sinds het einde van de Koude Oorlog.’

De ‘onthulling’ over de ‘Georgische spion’ werd vrijdag wereldkundig gemaakt door een anonieme FSB-bron. De spion zou een in Georgië geboren Tsjetsjeen zijn. ‘Hij moest vooral contact leggen tussen de Georgische speciale diensten en illegale bewapende groepen in Rusland’, aldus de FSBbron. Dit zou ‘bevestigen’ dat Georgië betrokken is bij ‘terroristische activiteiten’ op de noordelijke Kaukasus.

Het spionnenverhaal is de jongste in een reeks beschuldigingen die Rusland de afgelopen weken tegen Georgië heeft geuit. Rusland zegt louter de belangen van zijn burgers in Abchazië te willen behartigen. Volgens Georgië is Moskou bezig Abchazië te annexeren terwijl het Westen wegkijkt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden