Ontmanteling van Antillen komt dit jaar niet gereed

15 december niet haalbaar...

Van onze medewerker Jean Mentens

willemstad De ontmanteling van de Nederlandse Antillen loopt vertraging op. De streefdatum van 15 december 2008 is niet meer haalbaar, schrijft staatssecretaris Ank Bijleveld van Koninkrijksrelaties aan de Tweede Kamer. Ze is op Curaçao om haar Antilliaanse gesprekspartners op de hoogte te brengen van haar inzicht dat streven naar 15 december te optimistisch is en dat ‘zorgvuldigheid belangrijker is dan snelheid’.

Curaçao en St. Maarten hadden gehoopt de status van autonoom land binnen het koninkrijk nog dit jaar te verkrijgen. Het zit er voor Bonaire, Saba en St. Eustatius ook niet meer in om in 2008 een gemeente van Nederland te worden.

Bijleveld zegt optimistisch te blijven over het staatkundige ontvlechtingsproces, hoewel op alle terreinen forse achterstand is opgelopen. Ze noemt de politiewetgeving en het Openbaar Ministerie als voorbeelden. ‘Het moet nog naar de Raad van State, de Tweede Kamer, de Eerste Kamer. Dan zie je dat het gewoon niet kan lukken.’

Eind januari was al door de Antillen, Curaçao, St. Maarten en Nederland afgesproken dat een regiewerkgroep zou kijken naar een realistisch tijdpad voor de nieuwe staatkundige structuur. Als alle taken zijn geïnventariseerd, wordt mogelijk in mei een nieuwe streefdatum genoemd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden