Ontkoppelen of toch gewoon koppelen, dat is de vraag

'Gaat u nu ontkoppelen of niet?' Die vraag werd minister De Geus van Sociale Zaken gisteren tot vijf keer toe in de Tweede Kamer gesteld....

Die verlaging betekent in de praktijk dat de hoogte van uitkeringen de stijging van de lonen niet meer hoeft te volgen als er meer dan zeventig niet-werkenden tegenover honderd werkenden staan.

GroenLinks verweet De Geus dat hij de techniek van de wet zo wijzigt dat ontkoppeling daaruit voortvloeit. 'De verhouding van werkenden ten opzichte van niet-werkenden bedraagt nu honderd ten opzichte van 73. De voorwaarde om te ontkoppelen is geschapen', aldus Kamerlid Van Gent.

Zij herinnerde De Geus aan zijn uitlatingen bij zijn aantreden als minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. 'U zou ontkoppeling van lonen en uitkeringen niet meemaken. Wat is uw woord waard? 'Wat u nu doet is politiek draaien', aldus Van Gent. Zij kreeg bijval van de PvdA.

Volgens De Geus heeft het kabinet Balkenende II in het hoofdlijnenakkoord al duidelijk gemaakt dat zij lonen wel aan uitkeringen wil koppelen, maar dat zij niets voelt voor automatische koppeling aan lonen in de collectieve én de marktsector. 'Koppeling ja, automatisme nee', aldus De Geus.

De uitkeringen houden volgens hem volgend jaar gelijke tred met de lonen in de collectieve sector. 'Die stijging is bruto nul procent, want in de collectieve sector wordt alleen de inflatie gecorrigeerd', gaf De Geus toe. Van koppeling aan de lonen in de marktsector kan volgens hem alleen sprake zijn, als de lonen daar gematigd worden.

'Als u dat ontkoppeling wilt noemen, is dat uw goed recht', hield De Geus de Kamer voor. Hij gaf toe dat het vaststellen van een nieuwe verhouding tussen inactieven en actieven altijd arbitrair is. Doel van de wijziging is, zo bekende hij, een appèl op de sociale partners om de lonen te matigen. 'Als dat gebeurt en de economie trekt de komende jaren aan, dan zou de koppeling hersteld kunnen worden', aldus De Geus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden