'Ontkenning genocide Srebrenica beledigend'

'De ontkenning door de Servische president Nikolic van de genocide in Srebrenica is beledigend voor de Bosnische moslims en bovenal voor de overlevende slachtoffers van de genocide'. Dat zei de moslimpresident van Bosnië, Bakir Izetbegovic, in een reactie op uitspraken van Nikolic, aldus media in Bosnië en Servië.

Redactie
Izetbegovic Beeld ap
IzetbegovicBeeld ap

De nieuwe president van Servië ontkende in een uitzending van de Montenegrijnse televisie dat er in Srebrenica een genocide heeft plaatsgevonden. 'In Srebrenica is een ernstige misdaad gepleegd door een aantal Serven die daarvoor moeten worden gestraft. Er was daar echter geen sprake van genocide', zei de nationalistische Nikolic, aldus de krant Dnevni Avaz vrijdag.

Dat er in Srebrenica sprake was van genocide is vastgesteld door het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag, zo stelt de Bosnische president. De ontkenning daarvan door de president van Servië, op de eerste dag dat hij in functie is, leidt volgens hem niet bepaald tot samenwerking en herstel van vertrouwen. Integendeel, het is een bron van nieuwe conflicten en spanningen tussen buurstaten.

Alleen het onder ogen zien door de Servische leiders en het Servische volk van de waarheid over de in Bosnië begane misdaden kan leiden tot betere betrekkingen tussen Bosnië en Servië, aldus de Bosnische president.

In het Oost-Bosnische Srebrenica heeft het Bosnische-Servische leger van generaal Ratko Mladic in 1995 circa 8000 moslimmannen en -jongens vermoord. Nederlandse militairen hadden van de VN de opdracht om de moslims te beschermen.

Nikolic zei Srebrenica niet te willen bezoeken of de massamoord te veroordelen, zoals zijn prowesterse voorganger Boris Tadic wel deed. 'Het Servische parlement heeft de misdaad veroordeeld en ik zie niet in waarom ik die kwestie ook nog eens zou moeten oprakelen.'

Nikolic werd 20 mei gekozen. Hij is leider van de Servische Progressieve Partij (SNS). Hij verzet zich ook tegen samenwerking met het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden