Ontkenning door RVD helpt Johan Friso niet

MET bekennen is nog nooit een verdachte vrijgesproken, luidt een gezegde onder strafrecht-advocaten. Inderdaad, maar daarom is het omgekeerde nog niet waar....

Ook journalistiek bezien heeft het keurmerk van de RVD een merkwaardig kantje, want sinds wanneer is iets dat niet is gebeurd nieuws? Een ontkenning in een kop, zo leert de aankomende journalist, is taboe. Hoewel, er bestaat een vorm van malicieuze berichtgeving, zoals wel gebeurd is in de jaren zeventig, in de trant van: 'Den Uyl heeft geen buitenhuisje in België'. Onder het motto er blijft altijd iets van hangen, wordt dan een niet te verifiëren feit gemeld om het tegelijkertijd te ontkennen.

Als prins Friso geen homo is, had de kop bijvoorbeeld kunnen luiden: 'Prins Friso is vastbesloten hetero te blijven' of 'Friso tevreden met zijn heteroseksuele geaardheid'. Maar ook dat zou weer tot misverstanden en gegniffel leiden, want was er dan sprake van twijfel aan zijn vastbeslotenheid of onvrede van de prins daarover?

Maar waarom niet besloten een vergelijkbare weg te bewandelen als in de aanloop naar het huwelijk van zijn oudste broer? Zolang er geen sprake is van een verloving, in dit geval een coming out, is het te vroeg over een huwelijk, respectievelijk een homoseksuele levenswandel te spreken. Kortom, het Kok-scenario. Blijkbaar werd het ten paleize verstandiger geacht dit varkentje zelf te wassen.

Jammer voor Kok die zich heeft gecommitteerd aan inspanningen de monarchie te moderniseren en vooral jammer voor het koningshuis dat zich heeft laten kennen als een hoeder van onversneden burgermansfatsoen. En dat terwijl Amsterdam in 1998 de Gay Games gastvrijheid verleende en homoseksualiteit in Nederland gelukkig in het algemeen niet meer als een probleem, laat staan een ziekte, wordt beschouwd. Op zijn minst huldigt de Nederlandse burgerman de liberale opvatting die de Britse koningin Victoria (1819-1901) zo treffend onder woorden bracht, toen ze zei: 'Het kan me niet schelen wat ze doen, zo lang het maar niet op straat gebeurt en ze de paarden niet aan het schrikken maken.'

In de ogen van het Nederlandse koningshuis zijn oranjeklanten blijkbaar nog schrikachtiger dan paarden. Wat onvermijdelijk tot de vraag voert waarom het aanstaande huwelijk van Willem-Alexander met de dochter van een voormalig lid van een misdadig Argentijns regiem nog niet tot enig taal of teken van het hof heeft geleid? Moet worden geconstateerd dat geruchten over de seksuele voorkeur van prins Friso serieuzer worden genomen dan de maatschappelijke ongemakkelijkheid over de mogelijke aanwezigheid van vader Zorreguieta bij het koninklijk huwelijk?

Er valt een parallel te trekken tussen de monarchisten die hopen dat de schoonvader zich ziek zal melden of zich zal schuilhouden op het bordes, en de ontkenning dat Friso homo is. In beide gevallen regeert hypocrisie en bangelijkheid. Leve de leugen!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden