Ontkennende veroordeelde bekent in interview: ik was betrokken bij roof Van Gogh Museum

Vincent van Goghs topstukken Zonnebloemen en De Aardappeleters waren het doel van de schilderijenroof in 2002 uit het Van Gogh Museum in Amsterdam. Dat verklaart Octave D., een van het tweetal dat in 2005 werd veroordeeld voor de diefstal van twee andere Van Goghs, in een documentaire die dinsdagavond op NPO 2 wordt uitgezonden. In de strafzaak hierover heeft D. elke betrokkenheid ontkend.

De twee gestolen schilderijen van Vincent van Gogh, worden door de Italiaanse politie getoond aan de pers. Beeld anp
De twee gestolen schilderijen van Vincent van Gogh, worden door de Italiaanse politie getoond aan de pers.Beeld anp

Volgens D. was het schilderij 'Zonnebloemen' te goed beveiligd - na sluitingstijd schuift een extra muur voor het schilderij - en was 'De Aardappeleters' te groot om mee te nemen door het stukgeslagen raam. Uiteindelijk trokken de dieven 'Zeegezicht bij Scheveningen' en 'Het uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen' van de muur. Deze werken hebben dan een taxatiewaarde van 1,8 miljoen euro.

D. vertelt hoe van een van de schilderijen zo'n 10 vierkante centimeter verf afbrak en hoe hij thuis aan de doeken likte omdat hij had gelezen dat Vincent van Gogh altijd zand door zijn verf mengde. Hij was benieuwd of hij dat kon proeven.

Octave D. en Henk B. (beiden destijds 32 jaar) benaderden aanvankelijk de criminelen Sam Klepper en later Cor van Hout voor de verkoop van hun buit, maar die werden beiden kort voor de overdracht geliquideerd. Vervolgens werden de werken verkocht aan de Italiaanse maffiabaas Raffaele Imperiale. D. wil niet zeggen hoeveel ze ervoor kregen. 'Ik noem geen bedrag. Anders krijg ik nog een naheffing van de fiscus.'

De twee kunstrovers werden in april 2005 in hoger beroep veroordeeld tot ruim 3 jaar cel, op basis van gevonden dna (een van beiden had in het Van Gogh Museum een petje verloren) en op basis van getuigenverklaringen. Het hof veroordeelde de mannen daarbij tot het betalen van een schadevergoeding van 350 duizend euro voor de kunstwerken, die tot vorig najaar onvindbaar waren.

Volgens documentairemaker Vincent Verweij heeft maffiabaas Imperiale de doeken in 2007 voor 100 duizend dollar (bijna 93 duizend euro) aangeboden aan de Nederlandse crimineel Mink Kok. Die bevestigt in de documentaire vanaf zijn woonadres in Libanon het aanbod, maar hij nam de schilderijen niet over.

In 2012 bood Octave D. het Van Gogh Museum aan te bemiddelen om de doeken terug te krijgen, in de hoop dat hij schadeloos zou worden gesteld. Het museum wilde niet met hem samenwerken. Desalniettemin dook D. in het criminele milieu om met Imperiale in contact te komen. Vincent Verweij filmde diens relaas.

Een van de twee teruggevonden schilderijen: Het uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen, 1884 - 1885. Beeld Van Gogh Museum
Een van de twee teruggevonden schilderijen: Het uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen, 1884 - 1885.Beeld Van Gogh Museum
Zeegezicht bij Scheveningen, 1882. Beeld Van Gogh Museum
Zeegezicht bij Scheveningen, 1882.Beeld Van Gogh Museum

Eind september 2016 werden de kostbare schilderijen gevonden in een kluis in een gemeente vlak bij Napels, tijdens een inval van de Italiaanse anti-maffia-eenheid die op zoek was naar Imperiale.

Volgens Verweij blijkt nu dat de maffiabaas een jaar lang met de Italiaanse justitie heeft onderhandeld over teruggave van Van Goghs schilderijen.

Het Van Gogh Museum reageert boos op een interview met Octave D., zaterdag in De Telegraaf: 'Het totale gebrek aan respect voor de kunst en de miljoenen Van Gogh-fans raakt ons vol in het hart.' D. mag dan ook nooit meer in het museum komen.

De geïnterviewde, een meervoudig veroordeeld recidivist van inmiddels 44 jaar, zegt dat hij uit de misdaad wil stappen. 'Ik ben er te oud voor geworden. Mijn dochter heeft net een platencontract afgesloten. Ik wil een goeie vader zijn.'

De twee topstukken keren dinsdag terug in het museum.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden