Onthutsend: 'onze jongens' in Kosovo

De Nederlandse KFOR-soldaat Eddy Rosa weet, na drie maanden te hebben deelgenomen aan de vredesmissie in het Kosovaarse Orahovac, precies waar het conflict tussen de Serviërs en de Albanezen om draait....

Het is niet alleen Rosa's schuld dat zijn perceptie afwijkt van de werkelijkheid. Zijn commandant, overste J. Maenen, vertelt dat hij zijn mannen bewust een aangrijpende BBC-documentaire niet laat zien, die aantoont hoe de Serviërs Orahovac etnisch zuiverden tijdens de Kosovo-crisis. Zijn mannen moeten niet gaan denken dat 'alle Serven oorlogsmisdadigers zijn, en alle Albanezen lieverdjes. We willen zo onpartijdig mogelijk zijn'.

De leden van de commissie-Bakker, die zich deze weken in de Tweede Kamer buigen over de besluitvorming rond de Nederlandse deelname aan vredesmissies, zouden er verstandig aan doen om zondagavond naar de VPRO te kijken. De documentaire Alfa Alfa I van Lopende Zaken geeft een opmerkelijk en onthutsend beeld van 'onze jongens' tijdens hun meest recente missie op de Balkan. Een missie die, na het drama in Srebrenica, niet mócht mislukken.

De beelden zijn opmerkelijk omdat het ministerie van Defensie er blijkbaar mee heeft ingestemd dat de gefilmde militairen heel openhartig zijn. Waardoor ze, alle goede bedoelingen ten spijt, vooral kwetsbaar en naïef overkomen.

En de documentaire is onthutsend omdat je het gevoel bekruipt dat Defensie vooral het geluk heeft gehad dat het in Orahovac, waar de etnische spanningen hoog oplopen, niet weer is misgegaan. 'Mocht er iets gebeuren, dan kunnen we het niet aan', zegt soldaat Casper Hermsen, die het liefst striptekenaar was geworden. Volgens Hermsen heeft de missie te weinig mensen en onvoldoende materieel. 'Ze benadrukken dat we hier zijn om mensen te helpen, maar dat gebeurt gewoon niet. '

Hermsen heeft een gespierde militair getekend, tussen een paar vrolijke kinderen. Het ideaalbeeld van de KFOR-soldaat. Maar helaas is de werkelijkheid anders, concludeert hij. 'Het is helemaal niet zo dat die vent die kinderen te allen tijde beschermt.' 'Heeft Defensie voor je afgedaan?', vraagt Lopende Zaken aan het eind. 'Zeker weten', antwoordt de striptekenaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden