Onthulling Navo-monumenten gaat gepaard met onderlinge verwijten

Met de onthulling van twee monumenten bij het nieuwe Navo-hoofdkwartier heeft het bondgenootschap donderdag in Brussel markante, zo niet beslissende momenten in haar geschiedenis herdacht.

Trump en May inspecteren een militaire parade. Beeld afp

De Amerikaanse president Donald Trump en Navo-chef Jens Stoltenberg toonden de verzamelde staatshoofden en regeringsleider een stuk verwrongen staal van het World Trade Center dat op 11 september 2001 neerzeeg na een terreuraanslag. Luttele uren na die dramatische gebeurtenis riepen de VS als eerste en enige Navo-lidstaat artikel 5 van het bondgenootschappelijke verdrag in: een aanval op één is een aanval op allen. Artikel 5 is al bijna 70 jaar de hoeksteen van de Navo.

Tijdens zijn verkiezingscampagne had Trump vorig jaar niettemin twijfel gezaaid: hij suggereerde dat de VS bondgenoten in nood niet te hulp zullen schieten als ze hun financiële verplichtingen jegens de Navo verzaken.

Trump en Stoltenberg bij het net onthulde 9/11 monument Beeld epa

'We zullen nooit de vrienden vergeten die aan onze zijde stonden', zei Trump donderdag bij de korte ceremonie. Maar hij voegde er in één adem aan toe dat verreweg de meeste Navo-landen hun defensiebudget moeten verhogen.

9/11 leidde tot de grootste militaire operatie van de Navo ooit: meer dan tien jaar lang opereerde de stabilisatiemacht Isaf in Afghanistan. Op het hoogtepunt waren aanzienlijk zo'n 150 duizend militairen aanwezig uit Navo-landen en een groot aantal partners, waaronder Australië en Oekraïne.

Berlijnse Muur

Het tweede momument, onthuld door Stoltenberg en de Duitse bondskanselier Angela Merkel, is een overblijfsel van de Berlijnse Muur. De val van de Muur in 1989 betekende het begin van het einde van het Warschaupact, de vijand van de Navo tijdens de Koude Oorlog. Met de Muur stortte ook de Sovjet-Unie in. Daarna trad een groot aantal voormalige Sovjet-satellietstaten toe tot de Navo.

Merkel herinnerde eraan dat zij aan de onvrije oostelijke kant van de Muur is geboren en opgegroeid. 'De geschiedenis heeft geleerd dat muren geen succes zijn', aldus Merkel. Die uitspraak kan worden opgevat als een sneer naar Trump, die aan de Amerikaans-Mexicaanse grens een muur wil bouwen om immigranten te weren.

Trump, Stoltenberg en Merkel. Beeld afp
Trump met koning Philip van België, premier Theresa May van het Verenigd Koninkrijk en Stoltenberg, secretaris-generaal van de Navo. Beeld afp

Lees meer over Trumps buitenlandse reizen

De Navo staat bol van de stress vanwege de komst van Donald Trump. In zijn bijzijn wordt het nieuwe hoofdkwartier geopend.

Een eer, zo noemde de Amerikaanse president Donald Trump zijn 29 minuten durende gesprek van vanmorgen met paus Franciscus. De bijeenkomst vond plaats achter de gesloten houten deuren van de pauselijke bibliotheek, in het hart van Vaticaanstad.

Zijn eerste grote buitenlandse reis brengt president Donald Trump onder meer naar Saoedi-Arabië, Israël en het Vaticaan. Bijna alle Amerikaanse presidenten gaan eerst naar Canada. Trump doet het anders. En welke diplomatieke uitglijders riskeert hij met deze vuurdoop? (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden