Onthullend

HET RAPPORT van de Commissie tot Onderzoek van de Rekening van de Rotterdamse gemeenteraad is voor de reputatie van Bram Peper verwoestend....

Peper had onmogelijk zijn verantwoordelijkheid voor de integriteit van het openbaar bestuur kunnen voortzetten. Als burgemeester deed hij uitgaven voor zichzelf, zijn vrouw en kinderen die in de verste verte niet in verband met zijn functie konden worden gebracht. Over tienduizenden guldens aan declaraties heeft hij geen opheldering kunnen verschaffen.

De minister van Binnenlandse Zaken trad maandag af om als vrij man het gevecht met de commissie te kunnen aangaan. Peper sprak toen van aantijgingen en verdachtmakingen die hem het werk onmogelijk maakten. Hij beklaagde zich over het feit dat vertrouwelijke documenten van de commissie naar buiten kwamen.

Gisteren werd duidelijk dat hij zelf een brief aan de commissie in handen had gespeeld van NRC Handelsblad. Toen die krant leden van de commissie belde om toelichting te vragen, bleek de commissie Pepers brief niet eens te hebben ontvangen.

Uit het rapport blijkt een duidelijk verschil tussen de handelwijze van Peper enerzijds en de wethouders van Rotterdam anderzijds. Peper was de grote boosdoener, de wethouders waren kleine krabbelaars.

De commissie verwijt PvdA-wethouders Smit, Linthorst, Simons, Vermeulen, Hallesleben en Den Dunnen dat ze jarenlang op kosten van de gemeente hun partners meenamen, zonder dat er sprake was van enige functionaliteit. Ze wisselden businessclass-tickets voor goedkopere kaartjes om familieleden mee te nemen.

De wethouders spraken elkaar en de burgemeester niet aan op hun nogal ontspannen omgang met gemeenschapsgeld. En ook niet op het gebrek aan controle op dat belastinggeld. In 1994 kwam daar verbetering in, toen declaratieregels werden opgesteld, die wel werden nageleefd.

Peper was een geval apart. Hij had een heel eigen interpretatie van zijn rol als burgemeester van Rotterdam. Bij zijn aantreden in 1982 beschikte de 41-jarige hoogleraar sociologie, beleidsadviseur en partijtijger al over een zeer uitgebreid netwerk. Peper kende iedereen die ertoe deed in de PvdA en het beleidsmakende circuit.

Peper stak ruimschoots boven het Rotterdamse maaiveld uit. Daardoor zag hij voor zichzelf een speciale missie, die ver uitging boven de normale taken van een burgemeester. Zijn fout was dat hij het niet nodig vond voor die aparte, zelf aangemeten status verantwoording af te leggen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden