Ontheemd

De individualisering is niet te danken, maar te wijten aan de groeiende welvaart. De duizelingwekkende snelheid waarmee we ons constant moeten aanpassen en functioneren sluit de tragere personen onder ons uit de groep....

Het sluit logischerwijze tevens de tijd voor hechting en berusting in ons leven uit. Wat we kunnen, wordt bovendien niet meer door ons bepaald, maar door de stand van de technologie. En wat we willen, wordt op dringende wijze opgelegd door de media.

Het leven zonder hechting, berusting, zonder zelf bepaalde grenzen, normen en waarden levert een ontheemd mens op. Individuen die een andere levenshouding op na houden, behoren tot minderheden zoals religieuze groeperingen, verslaafden, allochtonen, kunstenaars.

Individualisering is de rotte vrucht van de illusie die media en bedrijfsleven creëren. De mogelijkheid om welzijn te bereiken wordt voorgespiegeld als zijnde het welzijn zelf. Het gaat er niet om dat ik een prettig leven kan leiden hoewel ik nooit kinderen zal kunnen krijgen. De maatstaf is blijkbaar dat ik een prettig leven kan leiden omdat invitrofertilisatie nu ook is opgenomen in het ziekenfondspakket. Of ik geen wroetende chirurgen meer in mijn binnenste wil of niet, dat is onbelangrijk. De maatstaf die geldt is dat het tot de mogelijkheden behoort en daarmee is mijn leven blijkbaar verrijkt.

De individuen die deze illusie van de media niet delen, willen blijkbaar geen welvaart! Individualisering bestaat uit sukkels die teruggeworpen zijn op hun grenzen, normen en waarden. En als ze die toepassen, gaan ze in tegen de norm.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden